ZF 24

Cel mai important grup feroviar privat lansează o ofertă pe piaţa muncii: femeile să devină mecanici de locomotivă

Cel mai important grup feroviar privat lansează o ofertă pe piaţa muncii: femeile să devină mecanici de locomotivă

Autor: Ştefan Stan

14.02.2017, 15:27 1173

GFR (Grup Feroviar Român) lansează programul „Femei, mecanic de locomotivă: şanse egale în profesii feroviare”, prin care urmăreşte pregătirea şi angajarea femeilor ca mecanici de locomotivă, potrivit unui anunţ al companiei. Obiectivul programului este în primul rând să atragă noi angajaţi şi dezvoltarea profesională a acestora în cadrul GFR, precum şi să promoveze modernizarea şi o nouă percepţie asupra domeniului feroviar prin oferirea de şanse egale de pregătire pentru femei, într-o meserie percepută tradiţional pentru bărbaţi, precum cea de mecanic de locomotivă.

„În România în 2017, o femeie mai uşor ajunge pilot de avion, decât mecanic de locomotivă, iar  programul de sustinere a egalitatii de şanse în profesii feroviare poate fi privit şi ca o politică de  a aduce în prezent mentalităţile.  Si în rezoluţia din 2016 a PE legata  de competitivitatea industriei feroviare se arată că este nevoie de creşterea vizibilităţii industriei în rândul tinerilor ingineri, în rândul personalului calificat şi în rîndul femeilor. Industria este tradiţionalistă şi este percepută ca „veche” - iar asta nu ajută deloc -  în condiţiile în care este nevoie de noi resurse umane. Pentru a atrage oameni tineri este nevoie de o schimbare de mentalitate şi este nevoie ca industria să fie percepută ca având şi componenta de înaltă tehnologie, ca fiind deschisă faţă de tineri, faţă de femei,”  a declarat Octavian Ionescu, Director Resurse Umane, Grup Feroviar Român.

Publicul ţintă al programului sunt femei din diverse domenii profesionale, inclusiv din cel feroviar, care doresc o schimbare în carieră.  Beneficiile sunt: posibilitatea de a activa într-o profesie de nişă  foarte căutată pe piaţa forţei de muncă, salarizarea atractivă şi un mediu de lucru care oferă stabilitate şi siguranţa locului de muncă. Costurile cu formarea profesională sunt acoperite integral de către angajator.

Cursurile sunt organizate de GFR, durează 9 luni, iar posturile care pot fi ocupate la finalul programului şi stagiilor de formare care durează încă 7 luni sunt de mecanic de locomotivă pentru activitatea de manevră. Bugetul pe care Grup Feroviar Roman îl alocă pentru calificarea şi dezvoltarea de competenţe profesionale pentru mecanici de locomotivă este de 20.000 euro pentru fiecare participantă. 

AFACERI DE LA ZERO