ZF 24

Cel mai longeviv fond mutual din lume a câştigat 11% în fiecare an din cei 87 de funcţionare. Cum poţi deveni investitor?

Cel mai longeviv fond mutual din lume a câştigat 11%...

Autor: Roxana Pricop

30.12.2015, 13:39 549

Fondul mutual US Pioneer, al treilea cel mai vechi fond mu­tual din lume, a adus un ran­da­ment mediu anual de 11,7% în dolari din 1928 până în pre­zent graţie investiţiilor pe care le-a făcut în acţiunile marilor companii ame­ricane.

În România, investitorii au acces indirect la fondul american, prin intermediul unui subfond european al acestuia, US Pioneer Fund, înregistrat în Luxemburg şi administrat de americanul John Carey, folosind metodele dezvoltate din 1928. Din considerente privind le­gislaţia şi reglementările, fondurile ameri­ca­ne de investiţii nu pot fi distribuite direct pe piaţa românească. O unitate de fond la US Pioneer Fund costă 7,83 euro (35 de lei), fondul fiind distribuit prin unităţile bancare ale UniCre­dit din România. Grupul financiar UniCredit controlează compania Pioneer Investments.

Regula de aur în industria investiţiilor spune că randamentele trecute nu garantează performanţele viitoare. Însă fondul american este o mostră a modului în care investiţiile pe termen lung de timp pot aduce randamente supe­rioare dobânzilor bancare.

Fondul american a trecut cu bine de crahul bursier din 1929, de al doilea război mondial, de războiul din Golful Persic, implozia bursieră dot.com şi criza subprime din 2007, reuşind ca după 87 de ani de funcţionare să marcheze un randament mediu anual de aproape 12%. În acelaşi interval, indicele ame­rican S&P 500 a marcat un câştig mediu de circa 9,8% pe an, fondul american reuşind astfel să bată piaţa.

La 30 noiembrie principalele investiţii ale fon­du­lui american erau acţiunile giganţilor Microsoft şi Apple, şi cele ale Bank of America. Spre com­pa­raţie, subfondul european US Pioneer Fund avea ca principale deţineri acţiunile Microsoft, Alphabet şi Apple. Sub­fondul european dispune de active de 1,5 miliarde de euro la 30 noiembrie. În acest an, subfondul a marcat un randament de 14% în euro.

Plasamentele făcute de investitorii locali în fonduri de investiţii internaţionale, aşa cum este şi US Pioneer Fund, au depăşit pentru prima oră pragul de 500 milioane de lei la finalul lunii august, semnalizând interesul în creştere pentru aceste investiţii considerate concurentele fondurilor mutuale locale.

Un număr de 84 de fonduri de investiţii inter­naţionale sunt distribuite local prin inter­me­diul reţelelor bancare ale ING, UniCredit, BCR, potrivit datelor oficiale raportate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO