ZF 24

Cel mai mare fond de pensii a plusat cu jumătate de miliard de lei pe bursă

Cel mai mare fond de pensii a plusat cu jumătate de...

Autor: Roxana Pricop

27.04.2015, 00:07 1903

Fondul de pensii private obligatorii administrat de NN, cel mai mare de pe piaţă, cu active de 7,1 miliarde de lei (1,6 mld. euro) la finalul lui 2014, şi-a crescut investiţiile pe bursa de la Bucureşti cu 474 mil. lei pe parcursul anului trecut, ajungând la un portofoliu de 1,16 miliarde de lei ( 263 mil. euro).

Principalele investiţii ale fondului ING sunt acţiunile Fondului Pro­prie­­tatea, cele ale Băncii Transilvania şi ale Rom­gaz. Fondul de pensii a ajuns să deţină 2,29% din capitalul Fondului Pro­prietatea la finalul anului trecut, faţă de doar 0,95% din capital la finalul anului 2013.

Fondul pensii a cumpărat acţiuni ale Fondului Proprietatea reprezentând 1,34% din capital pe parcursul anului trecut, potrivit calculelor ZF. La Banca Transilvania, fondul de pensii are o deţi­nere de 3,33% din capital, faţă de 2,59% la finalul anului 2013, diferenţa de deţineri rezultând din achiziţiile de ac­ţiuni făcute de fondul ING pe parcusul anului trecut.

Anul trecut, fondul de pensii private obligatorii ING a fost în topul celor mai performante cinci fonduri, cu un randament de 9,25%.

Alături de un context favorabil pe bursă, fondul a mai profitat de scăderea dobânzilor la titlurile de stat, instrumente care deţin cea mai mare pondere în active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO