ZF 24

Cel mai mare proiect de investiţii în acest moment este stadionul Steaua, cu 400 de milioane de lei. Care sunt celelalte proiecte

Cel mai mare proiect de investiţii în acest moment este...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.06.2020, 13:45 2432

♦ De departe, ca valoare, potrivit datelor transmise de CNI la solicitarea ZF, cel mai mare proiect este stadionul Steaua, care presupune o investiţie de aproape 400 de milioane de lei şi care are ca dată de finalizare 16 octombrie 2020.

Cele mai mari zece şantiere din România cu investiţii făcute prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) cumulează peste 1,4 miliarde de lei, proiectele având aproape toate destinaţii sportive. Săli polivalente, stadioane, bazine de înot sunt, în cea mai mare parte, tipuri de investiţii care atrag bani de la CNI. 

Proiectele sunt localizate în Bucureşti - cele mai multe, dar şi în oraşe din provincie, ca Oradea, Tulcea, Piteşti sau Constanţa. De departe, ca valoare, potrivit datelor transmise de CNI la solicitarea ZF, cel mai mare proiect este stadionul Steaua, care presupune o investiţie de aproape 400 de milioane de lei şi care are ca dată de finalizare 16 octombrie 2020. De construcţia stadionului Steaua din Ghencea se ocupă firma Construcţii Erbaşu, deţinută de Cristian Erbaşu. Aceeaşi companie lucrează şi la sala polivalentă din Oradea, o investiţie de peste 112 milioane de lei. De stadionul Arcul de Triumf, de asemenea pe lista celor mai mari proiecte ale CNI, se ocupă compania ACI din Cluj.

CNI a fost înfiinţată în 2001. În documentul constitutiv se precizează că CNI finanţează realizarea de săli de sport, bazine de înot, patinoare, spitale, săli de cinema sau „orice tip de construcţii care se realizează pentru satisfacerea nevoilor materiale şi spirituale ale comunităţilor locale, inclusiv la nivel naţional“.

„Bugetul de investiţii al CNI este aprobat anual, prin legea bugetului de stat, şi este alocat la nivel de program, nu punctual pe fiecare obiectiv în parte. La acest moment, bugetul alocat CNI pentru Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social pentru anul 2020 este 1.000.000 mii lei şi este destinat atât finanţării obiectivelor aflate în diferite stadii de execuţie, cât şi pentru contractarea de noi obiective de investiţii“, spune Manuela Pătrăşcoiu, directorul general al CNI, instituţie subordonată Ministerului Dezvol­tării Regionale şi Administraţiei Publice.

CNI realizează investiţii doar în urma pri­mirii unei solicitări din partea bene­fici­arilor, după cum spunea anterior Manuela Pătrăşcoiu. Beneficiari înseamnă statul, prin autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, sau alte instituţii publice. Aceşti beneficiari transmit solicitări spre CNI în urma identificării unei posibile surse de finanţare a proiectelor lor prin programele derulate de companie, dat fiind faptul că, de cele mai multe ori, aceste instituţii nu deţin fondurile bugetare necesare finanţării respectivelor obiective de investiţii.

De-a lungul ultimilor ani, dincolo de proiectele sportive, unele dintre cele mai numeroase investiţii făcute prin CNI au fost căminele culturale, în localităţi mici din mediul rural. În perioada 2013-2018, potrivit unei analize a ZF, CNI a finanţat construcţia a 228 de cămine culturale, pe care a cheltuit 228 de milioane de lei, la o medie de circa un milion de lei pentru un obiectiv. Ca număr, căminele culturale conduc în top, fiind urmate de săli de sport, sisteme de canalizare, bazine de înot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO