ZF 24

Cel mai valoros producător de cipuri din lume, Nvidia, dezvăluie o nouă o serie de produse bazate pe inteligenţa artificială. Vânzările companiei pentru trimestrul actual s-ar putea ridica la peste 4 miliarde de dolari

Cel mai valoros producător de cipuri din lume, Nvidia,...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.05.2023, 15:47 1002

În cadrul unei prezentări de două ore în Taiwan, directorul executiv al Nvidia Corp., Jensen Huang, a dezvăluit un nou lot de produse şi servicii legate de inteligenţa artificială, încercând să profite de frenezia care a făcut din compania sa cel mai valoros producător de cipuri din lume, raportează Bloomberg.

Gama largă de produse include un nou design robotic, capacităţi de gaming, servicii de publicitate şi o tehnologie de reţea. Huang a prezentat o platformă de supercomputere AI numită DGX GH200, care va ajuta companiile de tehnologie să creeze succesori pentru ChatGPT. Se aşteaptă ca Microsoft Corp., Meta Platforms Inc. şi Alphabet Inc.'s Google să fie printre primii utilizatori.

Avalanşa de anunţuri subliniază trecerea Nvidia de la un producător de cipuri grafice pentru calculatoare la o companie aflată în centrul boom-ului AI. Săptămâna trecută, Huang a oferit o prognoză de vânzări uimitoare pentru actualul trimestru - cu aproape 4 miliarde de dolari peste estimările analiştilor - alimentată de cererea de cipuri pentru centrele de date care gestionează sarcinile AI. Acest lucru a ridicat acţiunile la un nivel record şi a pus Nvidia în pragul unei evaluări de 1.000 de miliarde de dolari - o premieră pentru industria cipurilor.

În prezentarea de luni, Huang a susţinut că arhitectura tradiţională a industriei tehnologice nu se mai îmbunătăţeşte suficient de repede pentru a ţine pasul cu sarcinile de calcul complexe. Pentru a realiza întregul potenţial al inteligenţei artificiale, clienţii apelează din ce în ce mai mult la calcul accelerat şi la unităţi de procesare grafică, sau GPU, precum cele produse de Nvidia.

Pe lângă toate acestea, Huang a declarat că Nvidia caută să schimbe modul în care oamenii interacţionează cu jocurile video: Un serviciu numit Nvidia ACE pentru jocuri va folosi inteligenţa artificială pentru a anima personajele din fundal şi a le conferi mai multă personalitate.

Calculatorul DGX este o altă încercare de a menţine operatorii de centre de date dependenţi de produsele Nvidia. Microsoft, Google şi colegii lor se întrec cu toţii în dezvoltarea unor servicii similare chatbotului ChatGPT al OpenAI Inc. - iar acest lucru necesită multă putere de calcul. Pentru a satisface acest apetit, Nvidia oferă echipamente pentru centrele de date, construind în acelaşi timp propriile supercomputere pe care clienţii le pot folosi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO