ZF 24

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna. Auchan face o mişcare surpriză; Ne putem lua adio de la o bancnotă; BCR îşi mută sediul; Cel mai mare eşec al Guvernului Cioloş; eMag a cumpărat PC Garage

Autor: Ştefan Stan

16.04.2016, 01:51 12161

 

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

Banca Centrală Europeană analizează modul în care poate renunţa la bancnota de 500 de euro, dar încă nu a luat o decizie, scrie Bloomberg.

Preşedintele BCE Mario Draghi a spus în februarie că autorităţile examinează controversata bancnotă de 500 de euro, în contextul îngrijorărilor că ar facilitatea activităţile infracţionale şi finanţarea teroriştilor.

Doris Schneeberger, şeful diviziei de management valutar, a spus că momentan BCE analizează detaliile tehnice legate de scoaterea din uz a bancnotei.

”Nu am decis încă ce vom face. Cred că oamenii încă folosesc bancnota de 500 de euro şi încă au încredere în ea, dar vedem că cererea se diminuează”, a spus  Schneeberger.

Ionuţ Ardeleanu, cel mai puternic director român din comerţul local, anunţă: Reţeaua Auchan atacă piaţa supermarketurilor şi a magazinelor de bloc. Următorul pas: online-ul

Grupul francez Auchan, un business de un mi­liard de euro în Româ­nia, atacă două seg­mente-cheie din pia­ţa locală de retail, cel de proximitate şi online-ul. Astfel, fie de la zero, fie prin achiziţii, francezii vor să devină un actor naţional pe piaţa de supermar­keturi şi de magazine de bloc.

„În ceea ce priveşte dezvoltarea, ne ui­tăm atât la segmentul de proximitate, cât şi la online şi până la toamnă vom anun­ţa planuri concrete. Vom merge îna­inte cu un business multiformat, multicanal. Clientul astăzi cumpără din hiper­market, mâine din supermarket, iar apoi este online. Noi trebuie să fim acolo unde este şi el“, spune Ionuţ Ar­deleanu, la primul său interviu acordat presei de la preluarea funcţiei de direc­tor general al Auchan România la finalul lui 2015.

Auchan România va continua să se dezvolte şi pe segmentul de hipermar­ket, spune Ionuţ Ardeleanu. Compania cau­tă oportunităţi, astfel că se uită să cum­pe­re şi terenuri, dar nu spune nu nici in­trării în malluri sau în spaţii cu chirie. Din to­talul celor 33 de magazine 22 sunt în pro­prie­tate, restul cu chirie. „Nu avem cum­pă­rate încă terenuri, însă ne uităm în piaţă.“

În ceea ce priveşte segmentul de pro­ximitate, compania vrea să se dez­volte accelerat. La început îşi va con­centra atenţia pe aglomerările urbane şi pe oraşele unde deja este prezentă, însă Ionuţ Ardeleanu afirmă că vrea să aibă acoperire naţională. Pe segmentul de proximitate – supermarketuri şi maga­zi­ne de cartier, lanţul se va bate cu Profi, Carrefour, Mega Image, dar şi cu jucătorii tradiţionali.

„Există şi loc de dezvoltare, dar şi cerere pe acest segment. În majoritatea ţărilor unde grupul este prezent are şi segment de proximitate. Pe mai multe pieţe este activ şi cu operaţiuni online.“

 

Banca Comercială Română (BCR) a finalizat negocierile şi a semnat, la începutul lunii aprilie 2016, un contract de închiriere cu dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, pentru consolidarea unei părţi din sediul central în clădirea THE BRIDGE, cel mai nou business park, situat în zona Grozăveşti-Orhideea. Potrivit unor date din piaţă, Banca a închiriat aproape 20.000 de mp din clădirea de 36.000 mp.

Aproximativ 2.000 de angajaţi ai băncii urmează să se mute în noua clădire. 

Brokerul tranzacţiei a fost Horaţiu Florescu de la Knight Frank.

În urma acestei analize, conducerea Băncii Comerciale Române a decis să consolideze funcţiile centrale (bancă şi subsidiare) în două clădiri, ceea ce înseamnă că o parte îşi va desfăşura activitatea în clădirea Bucharest Financial Plaza (BFP) din Calea Victoriei, în timp ce o altă parte se va reloca în clădirea The Bridge.

„Noile spaţii şi facilităţile puse la dispoziţie au rolul de a conecta angajaţii şi de a încuraja o cultură a comunicării şi schimbului de experienţă. Partenerii şi clienţii BCR vor descoperi o nouă imagine a băncii atunci când ne vor vizita. Intenţionăm să implementăm un nou mod de lucru pe baza unor standarde moderne ale clădirilor de birouri”,  a declarat Adriana Jankovicova, CFO al BCR.

Termenul estimat de finalizare a clădirii THE BRIDGE este septembrie  2017. 

Prima demisie în cabinetul Cioloş: refuzul de a majora salariile i-a fost fatal ministrului muncii

Ministrul muncii Ana Costea a demisionat aseară pe fondul discuţiilor legate de o nouă lege a salarizării bugetarilor care ar fi urmat să facă „mai echitabilă” remunerarea angajaţilor statului. O nouă lege a salarizării i-a fost într-un fel impusă guvernului Cioloş de fosta guvernare care alcătuise un proiect în acest sans şi care ar fi condus la majorarea salariilor bugetarilor cu şi până la 70%. Guvernul Cioloş a modificat legea şi felul în care se stabileau salariile în sistemul bugetar. Legea era pregătită să fie aprobară prin ordonanţă de urganţă şi nu prevedea majorări salariale decât marginal. Sindicatele au respins proiectul, ministrul nu şi l-a mai asumat, iar miercuri acesta fost retras din şedinţa de guvern urmând să fie modificat. Ieri după-amiază ministrul a anunţat o conferinţă de presă pentru vineri iar la câteva ore guvernul a precizat că ministrul a demisionat şi că premierul Dacian Cioloş i-a acceptat demisia. Retragerea proiectului legii salarizării este un eşec major pentru guvern care a promis că într-un an de zile va modifica complet faţa României.
 
 
 
Grupul eMag a anunţat astăzi preluarea PC Garage, magazin specializat în produse IT şi electronice, dezvoltat de antreprenorul Marius Ghenea, potrivit unui anunţ al companiei. 

“Această tranzacţie reprezintă trecerea PC Garage într-o etapă superioară din punctul de vedere al dezvoltării business-ului, în România şi regional. În plus, este o recunoaştere atât a valorii echipei PC Garage, condusă excelent de colegul şi asociatul meu Traian Cristea, cât şi a modelului de business specializat al companiei, o construcţie solidă şi pe termen lung, începută în 2005 de antreprenorul fondator, Gabi Vasile şi continuată de Traian şi colegii noştri de echipă începând din 2009”, a spus Marius Ghenea, fondatorul PC Garage. 

În urma achiziţiei, PC Garage îşi va dezvolta independent brandul şi echipa. PC Garage va fi condus în continuare de Traian Cristea în calitate de director general

"PC Garage este un nume puternic şi apreciat care a reuşit să crească prin servicii bune oferite clientului, prin specializare şi cunoaştere foarte bună a produsului şi a industriei. Apreciez comunitatea puternică din spate şi oamenii talentaţi din echipă. Având în vedere creşterea industriei de jocuri peste tot în lume şi poziţionarea foarte bună a PC Garage în această zonă, vom investi în dezvoltarea regională şi creşterea gamei de produse şi servicii", a spus Iulian Stanciu, CEO eMAG. 

Traian Cristea, director general PC Garage, spune că  “în cei 11 ani de când e pe piaţă, PC Garage şi-a creat reputaţia de specialist în soluţii de IT şi gaming, care stă foarte aproape de clienţi printr-o comunitate pasionată. Am ajuns la un punct în care ne-am dorit să ne dezvoltăm mai departe şi eMAG este cel mai bun partener pe care îl puteam avea. Împărtăşim multe valori şi dorinţa de a le oferi clienţilor cele mai bune servicii. Acum vom putea beneficia de know how-ul lor pentru a duce filosofia PC Garage pe pieţe noi.”

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO