ZF 24

Cele mai bune proiecte româneşti din domeniile inteligenţă artificială, securitatea informaţiei şi interfaţa om-maşină au fost premiate în cadrul concursului PatriotFest 2017

Cele mai bune proiecte româneşti din domeniile...

Autor: Alex Ciutacu

29.11.2017, 21:51 1111

Proiectul MindMi al psihologului Dumitru Grigore a fost ales drept câştigătorul primei ediţii a concursului national de inovare pentru securitatea naţională PatriotFest şi premiat cu suma de 9.200 de lei.

Evenimentul PatriotFest aflat la prima ediţie, a fost organizat de MApN, MAI, SRI, STS şi SPP în parteneriat cu asociaţia New Strategy Center, şi a avut ca obiectiv o mai bună pregătire a securităţii naţionale pentru provocările erei digitale.

În cadrul concursului au fost premiate proiecte din trei categorii diferite, plus două premii speciale şi un câştigător al premiului PatriotFest. Cele trei categorii premiate sunt inteligenţă artificială, securitatea informaţiei şi interfaţa om-maşină.

Premiul PatriotFest 2017 a fost acordat proiectului Mind Mi – sistem psihometric de evaluare psihologică rapidă folosind un device IoT şi un algoritm aflat pe un server. Acest proiect îi aparţine psihologului Dumitru Grigore.

Sistemul psihometric inferential MindMiTM, care are la bază fenomenologia răspunsului electrodermal, a necesitat integrarea în algoritmul de calcul a unui set de corespondenţe între potenţialele sale de răspuns, de tip SPL, respectiv SPR şi parametrii măsurabili ai alte categorii de biosemnale asupra cărora s-a aplicat o metodă de identificare a semnificaţiilor psihologice.

Primul premiu special a fost acordat pentru proiectul Read-out-controller, împreună cu un premiu de 3.220 de lei. Autorul proiectului se numeşte Popa Ştefan.

Read-out-controller este un procesor de pachete de date în timp real implementat ca ASIC. Are rolul de a agrega, stoca, filtra, încapsula şi retransmite pachetele de date primite de la detectorii de miuoni din cadrul experimentului ATLAS de la CERN, Geneva.

Al doilea premiu special a fost acordat pentru proiectul creat de Burda Ioan, Teleportarea simţului tactil: Haptic Interface. Premiul în bani a fost în valoare de 3.220.

Scopul acestui prototip este teleportarea simţului tactil şi imersia virtuală a utilizatorului înlumea la scală nano. Prin combinarea unui SPM cu o interfaţă de realitate virtuală este asigurată afişarea intuitive a datelor produse de instrument şi un control natural al funcţiilor acestuia.

La secţiunea interfaţa om-maşină, premiul 1 a fost acordat proiectului Concept One, creat de Dugan Cosmin, şi constă în suma de 7.360 de lei.

Proiectul se numeşte Concept One, acronim de la „Computer Aided System for opto-neural performance evaluation and optimization”. Proiectu constă într-un banc de evaluare care reprezintă prima generatie a unei interfeţe om-computer destinată evaluării performanţelor neuro-vizuale.

Premiul al doilea a fost acordat proiectului Serviciu web de autentificare pe bază de amprentă vocală şi constă în suma de 5.980 de lei. Omul din spatele acestui proiect este Georgescu Alexandru Lucian. 

Proiectul constă într-o aplicaţie distribuită ce permite înregistrarea şi autentificarea utilizatorilor, atât pe bază de parole, cât şi pe bază de amprentă vocală. Aplicaţia este concepută sub forma unui serviciu web de tip Representational State Transfer, compusă din mai multe module, unde fiecare îndeplineşte o funcţie specific. Obiectivul principal este crearea unui sistem de autentificare bazat exclusive pe recunoaşterea vocii utilizatorului, oferind astfel un plus de securitate faţă de sistemele deja existente.

 

La secţiunea interfaţa om-maşină, două proiecte au obţinut egalitate de puncte şi au fost premiate ambele cu locul 3.

Premiul al treilea, în valoare de 4.600 de lei, este acordat proiectului li-Space 2017, proiectat de Maxim Bogdan Mihai, Mihail Alexandru şi Văgîi Alexandra.

Prototipul constituie un modul inteligent de camera video de înaltă rezoluţie (8MP), capabil să se rotească aproximativ 180 grade pe 2 axe, fiind controlat de un MEMS (accelerometru şi giroscop) astfel încât, obiectivul camerei să fie îndreptat spre zonele care necesită o supraveghere mai amănunţită. Practic, utilizatorul poate supraveghea obiective de la distanţă cu ajutoru unor ochelari VR.

Celălalt occupant al locului 3, la egalitate de puncte, este acordat conceptului proiectat de Popoiu Mihai, denumit Maşină cu comandă numerică.

„Ideea din spatele acestui proiect a fost realizarea unei maşini cu comandă numerică pe 3 axe (3D). Partea mecanică este construită din ţeavă rectangulară 2/2 cm. Pentru deplasarea pe axe am folosit 10 roţi de cărucior, 20 de rulmenţi radiali cu bile, 3 şuruburi filetate, toate având dimensiuni diferite. Partea electrică este realizată din 3 motoare pas cu pas NEMA 17 bipolare de 2,5A şi o sursă de calculator de 600 W, care  asigură alimentarea motoarelor şi a venitlatorului de răcire. Pentru controlul şi protecţia motoarelor am folosit 3 drivere TB6560 de ip chopper, conceput pentru controlul microstep de intrare sinusoidală a motoarelor pas cu pas”.

Premiul 1 în cadrul secţiunii de Inteligenţă artificială, în valoare de 7.360 lei, a fost acordat proiectului Visage Cloud, fondat de Bogdan Bocşe şi Cosmin Nicula.

VisageCloud este o soluţie complete de detecţie, recunoaştere şi clasificare facial. Aceasta poate prelucra şi compara intersanjabil fluxuri video şi fotografii clasice putând căuta chipurile persoanelor detectate într-o bază de date predefinită.

Premiul 1 în cadrul secţiunii de securitatea informaţiei a fost acordat conceptului R-Ring, creat de Eduard Şuică. Premiul în bani constă în suma de 7.360 lei.

Proiectul R-Ring integrează diferite medii de comunicare într-un mod sigur. Comunicaţiile astăzi se desfăşoară peste reţele IP, folosind diferite protocoale, începând de la SIP(S), WebRTC sau HTTPS. Astfel, se abstractizează „intrarea” sistemului, permiţând interacţiunea sigură între internet, reţele nesigure şi chiar reţele de telefonie PSTN. Noutatea adusă de RingMe este elgată de felul de negociere a cheii commune de comunicaţii. 

Premiul Speranţa PatriotFest a fost acordat proiectului Metodă pentru generarea secvenţelor binare utilizate în operaţii criptografice folosind circuite RO PUF. Premiul în valoare de 3.220 lei s-a îndreptat spre Stanciu Alexandra.  

Proiectul propune generarea de secvenţe binare pe baza variaţiilor de process ce au loc în etapele de producţie ale circuitelor integrate pe baza PUF (Physical Unclonable Function) şi implementarea şi validarea soluţiei propuse la nivel de circuite FPGA.

În cadrul ediţiei din 2017 a PatriotFest au fost înscrise 38 de proiecte încadrate în trei domenii diferite: securitatea informaţiei, Inteligenţă artificială şi Interfaţa om-maşină.

Pe lângă premiile în bani, sponsorizate de Olariu Computer Systems, Primul Meridian, UPC, Patria Bank, Circinus, Wotlers Kluwer România, Hexagon Geospaţial şi Interpixel Dynamics, câştigarea competiţiei aduce în acelaşi timp recunoaşterea la nivel naţional de către instituţiile specializate ale statului. De asemenea, generează oportunitatea de a intra în colaborare cu una dintre instituţiile din organizare sau de a vinde drepturile de proprietate intelectuală asupra invelţiei către o instituţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO