ZF 24

Cele mai dure teste de stres bancar au trecut, nu fără emoţii. Analiştii cred că rezultatele mediocre ar putea grăbi ieşirea băncilor austriece din ECE

Cele mai dure teste de stres bancar au trecut, nu fără...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2014, 20:01 3108

Cele mai dure teste de stres din istoria sectorului bancar european au scos în evidenţă în special problemele a două ţări cu tradiţie bancară, Austria, al cărei sector corporate se hrăneşte în mare parte cu venituri din Europa Centrală şi de Est (ECE), şi Italia, cu economia paralizată de o rezistenţă deja notorie la reformă.

Austria a avut o singură bancă picată, Volksbank, însă Raiffeisen şi Erste Group s-au plasat în jumătatea de jos a clasamentului băncilor europene în funcţie de rezultatele testelor de stres efectuate de BCE. Raiffeisen şi Erste ocupă locul doi, respectiv trei în topul celor mai mari instituţii de credit din ECE. De asemenea, băncile austriece par a avea probleme în a-şi calcula bilanţurile deoarece, potrivit calculelor BCE, şi-au supraevaluat activele cu trei miliarde de euro, una dintre cele mai mari „erori“ din această rundă de testare, potrivit Bloomberg.

Analiştii cred că rezultatele mediocre ale testelor de stres ar putea grăbi ieşirea băncilor austriece din ECE.

Italia este ţara în imaginea căreia evaluările au lovit cel mai puternic, având cele mai multe bănci picate - nouă din 15 bănci examinate. Ac­ţiu­nile a două instituţii de cre­­dit italiene, printre care cele ale Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche ban­că din lume, au scăzut atât de abrupt ieri pe bursă, încât au fost suspendate de la tranzacţionare.  Băncile italiene trebuie să strângă mai mult capital decât oricare altele pentru a atinge ţintele impuse de BCE într-o perioadă când economia a reintrat în recesiune.

„A fost un raid de recunoaştere executat cu pre­cizie chirurgicală asupra băn­cilor italiene cu drone de evaluare a calităţii activelor de către BCE. Aceasta a luat la ţintă băncile cu cel mai scăzut nivel de transparenţă şi guvernanţă şi cu cele mai puternice legături cu sistemul politic“, a explicat pentru CNBC Carlo Alberto Carnevale-Maffe, profesor la Universitatea Bocconi.

Sănătatea sistemului financiar este de importanţă vitală pentru zona euro şi pentru UE în condiţiile în care creşterea economică s-a evaporat din nou, iar pericolul deflaţiei pândeşte la colţ. Cele mai multe companii europene se bazează pentru finanţare pe împrumuturi de la bănci, spre deosebire de cele americane, care de obicei emit obligaţiuni pentru a face rost de bani. Băncile cu fundaţii nesigure nu vor fi în stare să sprijine cu creditarea investiţiile şi creşterea economică, notează CNN.

Pe bursa de la Viena, acţiunile Erste şi Raiffeisen au crescut după ce predicţiile unor comentatori că aceste bănci nu vor trece testele nu s-au materializat. Titlurile Raiffeisen au urcat cu 7% în primele ore de tranzacţionare, ceea ce a redus declinul din acest an la 26%. Acţiunile Erste au crescut cu 8%.

Băncile austriece au iniţiat retragerea din Europa de Est când au început să înregistreze perderi pe pieţe care cândva ofereau profituri mari şi creşteau rapid.

„La fiecare bancă austriacă avem discuţii foarte intense despre modelul de afaceri pe termen lung, despre pieţele unde vor să rămână, pe ce să insiste şi despre ce sectoare nu mai puţin importante pentru afacerile lor“, a spus guvernatorul băncii centrale austriece Ewald Nowotny.

Băncile austriece a trebuit să-şi majoreze provizoanele pentru acoperirea creditelor neperformate şi au reevaluat în scădere credite de miliarde de euro, pedeapsa pentru creditarea agresivă de dinainte de criză. Finanţarea din partea grupului părinte a fost redusă substanţial şi a fost înlocuită cu depozite, ceea ce a dat peste cap modelul economic. Băncile austriece au ieşit complet din unele ţări.

Pornirea testelor de stres de către BCE anul trecut a accelerat procesul. Erste şi-a vândut în 2013 divizia ucraineană, neprofitabilă şi a „epurat“ balanţele cu active şi pasive ale subsidiarelor din România şi Ungaria.

UniCredit Bank Austria şi-a vândut unitatea din Kazahstan, considerând-o o investiţie neproductivă, şi poartă discuţii pentru vânzarea activelor din Ucraina.

Raiffeisen a avertizat că în 2014 va înregistra prima sa pierdere anuală din istorie şi că va reduce investiţiile din cauza incertitudinilor din Rusia.

Oesterreichische Volksbanken a vândut deja cea mai mare parte a afacerilor est-europene în 2012.

În Italia, rezistenţa la reforme care subminează competitivitatea a fost încă o dată dovedită de milionul de persoane care au ieşit la sfârşitul săptămânii în stradă pentru a protesta faţă de o încercare modestă a guvernului condus de premierul Matteo Renzi de a reforma legislaţia muncii. Relaţia guvernului cu autorităţile europene s-ar putea deteriora deoarece Comisia Europeană urmează să evalueze bugetul ţării pe 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO