ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

09.04.2010, 15:58 23

1. Rata somajului a stagnat in martie. Doar 3.000 desomeri. Rata somajului in luna martie a crescut la 8,36 lasuta, fata de 8,30 la suta in luna precedenta, fiind inregistraticu aproape 3.000 de someri mai mult, informeaza, joi, AgentiaNationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In luna martieau fost inregistrati 765.285 de someri, cu aproape 3.000 mai multfata de februarie, cand au fost 762.375 de someri.

2. Costiniu, Casuneanu si Locic, retinuti de DNA incazul Voicu. Judecatorul Florin Costiniu si oamenii deafaceri Marius Locic si Costel Casuneanu au fost retinuti, joi,pentru 24 de ore, de procurorii DNA pentru fapte de coruptie indosarul in care este cercetat senatorul Catalin Voicu. JudecatorulFlorin Costiniu si omul de afaceri Costel Casuneanu au fost scosi,joi dupa-amiaza, din sediul DNA, legati cu catuse unul de altul sidusi cu o duba a politiei la arestul Directiei de Cercetari Penale,dupa ce procurorii au emis pe numele lor ordonante de retinerepentru 24 de ore. Procurorii anticoruptie au emis, joi, ordonantade retinere si pentru omul de afaceri Marius Locic, acesta fiinddus la arestul Directiei de Cercetari Penale.

3. Flanco valoreaza in cazul lichidarii 7,5 mil.euro. Flanco International, unul dintre cei mai importantiretaileri locali de electrocasnice, are in ipoteza falimentului ovaloare de lichidare de 7,5 milioane de euro, de trei ori mairedusa decat in varianta continuarii activitatii, potrivit unuiraport de evaluare. In raport se mentioneaza ca retailerul IT&Care datorii de 309,8 milioane lei (circa 75 milioane euro). Primiicinci mari creditori ai companiei sunt Flamingo International -110,67 milioane de lei, ING Bank Romania - 77,27 milioane de lei,UniCredit Tiriac Bank - 43,17 milioane de lei, BRD-Groupe SocieteGenerale - 25,33 milioane de lei si Cetelem IFN - 13,36 milioane delei.

4. Guvernul amana pentru 2011 introducereaforfetarului. Ramane impozitul minim. Barurile,restaurantele, taximetristii, micii hotelieri, frizerii sicoafezele sau atelierele de reparatii si spalatoriile scapa anulacesta de "amenintarea" impozitului forfetar mult-discutat inultimele doua luni, Guvernul intentionand sa continue pana in 2011aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri introdus la 1 mai2009, afirma surse oficiale. Motivul principal: impozitul minim s-adovedit o sursa certa de venituri la buget, fiind estimat sacontribuie cu 0,6% din incasarile pe acest an, in timp cecontributia impozitului forfetar se dovedeste greu de cuantificat,iar FMI nu accepta incertitudini suplimentare la capitolulvenituri.


5. Salariul mediu net a crescut in februarie cu 3,9% fatade aceeasi luna a anului anterior. "Castigul salarialmediu nominal net a fost in luna februarie de 1.411 lei, in scaderefata de luna precedenta cu 15 lei (-1,1%) si in crestere cu 3,9%fata de aceeasi luna a anului anterior, conform datelor publicatemiercuri de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai marivalori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistratin activitatile de intermedieri financiare (3226 lei), iar cele maimici in hoteluri si restaurante (775 lei)."


6. Cel mai scump euro din ultimele sapte sptamani: CursulBNR urca la 4,1308 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei(BNR) a anuntat pentru vineri un curs de referinta in crestere cu1,8 bani fata de cel anuntat joi, la 4,1308 lei/euro. O rata deschimb superioara a fost anuntata de banca centrala la 19februarie, cand euro era cotat la 4,1357 lei.


7. ING Bank Romania va fi condusa numai de manageriromani. Diviziile de afaceri ale ING Bank Romania vor ficonduse numai de manageri romani, dupa ce ING Olanda a numit-o infunctia de director al Diviziei Retail pe Maria Cristina Matei,actualul sef de dezvoltare al produselor de retail. "Toate celepatru divizii de afaceri ale ING Bank vor fi conduse de manageriromani. ING a devenit o banca cu un pronuntat caracter local si cuo mare doza de incredere din partea managementului olandez inechipa romaneasca. Practic, in banca mai sunt doar doi manageriolandezi, directorul financiar si directorul de risc", a declaratdirectorul general al bancii, Misu Negritoiu.

8. Explozie in comertul electronic. Volumultranzactiilor online a crescut in primele trei luni ale anului cu70%. In primul trimestru din 2010, volumul tranzactiiloronline cu card bancar din Romania a crescut cu 70% comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, la 31,85 milioane euro, conformdatelor furnizate de Romcard. "Desi estimarile initiale indicau ocrestere moderata, acest prim trimestru a inceput in forta, prinintrarea unor noi jucatori in mediul online. Comertul electronicramane in continuare un domeniu cu potential de crestere", adeclarat Carmen Sebe, CEO al GECAD ePayment.


9. Primul Duster produs la Mioveni a fost livratpresedintelui Basescu. Presedintele Traian Basescu aintrat ieri in posesia SUV-ului Duster construit la comanda decatre Automobile Dacia, devenind primul client al modelului, cudoua saptamani inainte de inceperea comercializarii oficiale. Lapreluarea automobilului, Basescu a mentionat ca drumul pana lauzina nu a fost intr-o stare buna, iar SUV-ul il va conduce inspecial iarna, pe drumuri grele sau la munte. El a adaugat ca incontinuare va conduce si Logan-ul din flota administratieiprezidentiale.

10. Exporturile Romaniei au crescut cu 18% in februariefata de februarie 2009. Exporturile Romaniei au crescut inluna februarie la 10,56 miliarde de lei (2,56 miliarde de euro), cu18% mai mult in lei si cu 23% mai mult in euro fata de perioadasimilara a anului trecut, in timp ce importurile au insumat 13miliarde de lei (3,16 miliarde de euro), in crestere cu 2,1% in leisi cu 7,1% in euro fata de februarie 2009. Fata de luna ianuarie,exporturile Romaniei au inregistrat un avans de 9,6% in lei si10,6% in euro, iar importurile s-au apreciat cu 13,6% in lei si14,7% in euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO