ZF 24

Cele mai importante evenimente ale săptămânii

16.07.2010, 15:59 34

1. Preşedintele CA al Băncii Transilvania, deferitjustiţiei pentru acuzaţii de manipulare a pieţei decapital. Preşedintele Consiliului de Administraţi alBăncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri,a fost deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital, înlegătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, din cares-a obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei. HoriaCiorcilă a declarat că acuzaţiile aduse de procurori suntnefondate. "Am fost informat de către DIICOT Cluj că, împreună cualte persoane am fost trimis în judecată pentru presupuseactivităţi de manipulare a pieţei de capital. Consider acuzaţiacomplet nefondată, nu am făcut nimic ilegal, nimic care săcontravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căilelegale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatelefinale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate", a declaratHoria Ciorcilă.

2. Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice şi trecerea laimpozitul progresiv. După şase ani de cotă unică, Româniaar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011 la un sistem deimpozitare progresivă a veniturilor, susţine ministrul finanţelorSebastian Vlădescu. După ce a administrat regimul de cotă unică şiîn precedentul mandat de ministru, în guvernul liberal Tăriceanu,el afirmă acum că trebuie considerată încheiată epoca sistemului decotă unică, având în vedere noua conjunctură economică şi nevoilede dezvoltare ale României. Vlădescu susţine că introducereaimpozitului pe venitul global în trepte progresive ar permitestatului să încurajeze sistemele private de pensii şi de asigurăride sănătate prin acordarea de deductibilităţi substanţiale, astfelfiind uşurată povara care tinde să sufoce bugetul de stat. Pentruîncurajarea consumului, ministrul vede necesară reducerea cotei deTVA la începutul anului viitor.

3. IKEA confirma achizitia terenului de la Timpuri Noidar spune ca nu face al doilea magazin de mobila. Grupulsuedez IKEA a confirmat achiziţia platformei Timpuri Noi dinBucureşti, dar tranzacţia a fost realizată de către divizia dedezvoltare imobiliară a companiei - Inter IKEA - care nu va folosilotul pentru realizarea unui nou magazin de mobilier IKEA. "InterIKEA confirmă cumpărarea unei proprietăţi în zona Timpuri Noi dincentrul capitalei Bucureşti. Proprietatea fost cumpărată de VastintHolding B.V., divizia de proprietăţi a Inter IKEA Group. Este oinvestiţie pe termen lung cu scopul de dezvoltare a unor spaţii cudestinaţii mixte: rezidenţiale, de birou şi de retail", au anunţatreprezentanţii grupului suedez. Valoarea tranzacţiei a fost de 35de milioane de euro.

4. Asigurarea locuinţelor a devenitobligatorie. Începând de joi, 15 iulie, asigurarealocuinţelor va deveni obligatorie, toţi proprietarii fiind obligaţica în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare. Poliţacostă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, sumaasigurată fiind de 10.000, respectiv 20.000 de euro. "Mâine vor fiemise primele poliţe obligatorii pentru locuinţe", a declaratpentru ZF Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite acestepoliţe.

5. Inflaţia anuală a scăzut uşor în iunie, la 4,38%,după o creştere lunară a preţurilor de 0,16%. Preţurile deconsum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,16% în iunie,iar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, de la 4,42% în mai la4,38%, în condiţiile ieftinirii mărfurilor alimentare pentru a doualună consecutiv, potrivit datelor publicate luni de InstitutulNaţional de Statistică. Pe componente, creşterea preţurilor diniunie a fost determinată în mare parte de servicii, ale cărortarife au urcat cu 0,57% faţă de luna precedentă, în condiţiiledeprecierii leului faţă de euro, dar şi de scumpirea mărfurilornealimentare în medie cu 0,16%.

6. Isarescu: Banii din rezerva BNR nu pot merge la platapensiilor. Bugetul de asigurări sociale are un deficitanual de 3 miliarde de euro, adică mai mare decât valoarea curentăa rezervei de aur a BNR, de 103 tone de aur, subliniazăguvernatorul Mugur Isărescu. "Aici nu este vorba de un deficittemporar, e structural, in fiecare an consumi 3-4-5 miliarde deeuro, deficitul o să crească. Toată rezerva de aur nu ne-ar ajungedecât pentru un an de zile", a spus Isărescu.


7. Tribunalul Bucureşti admite cererea de intrare îninsolvenţă a Impact. Compania Impact Developer &Contractor (IMP), controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, estela un pas de a intra în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti aadmis joi cererea de deschidere a insolvenţei solicitată în lunaianuarie de firma Romconstruct Ploieşti, pentru o datorie de 1,3milioane lei. Dezvoltatorul imobiliar, unul dintre cei mai mariconstructori de locuinţe de după 1990, va face recurs la deciziainstanţei.

8. Boc anunţă eliminarea impozitului minim în toamnă, cumenţinerea cotei unice de 16%. Impozitul minim va fieliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice deimpozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, aanunţat, vineri, premierul Emil Boc, prezent la lansarea "CarteiAlbe a IMM-urilor din România 2010". "Se elimină impozitul minimîncepând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acestimpozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în aceastătoamnă va fi eliminat", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO