ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

27.10.2008, 20:09 18

1. Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei cu o treapta. Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului la BB+ inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Scaderea ratingului se va reflecta cel mai probabil in cresterea dobanzilor pe care statul si companiile vor trebui sa le plateasca la imprumuturile externe.

2. CNP vede o crestere economica mai mica pe fondul scaderii consumului. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit estimarile privind cresterea economica pentru 2009 de la 6,5% la 6%, pe fondul reducerii consumului de la 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Totodata, Comisia anticipeaza ca se vor inregistra incetiniri in toate sectoarele, in contextul turbulentelor de pe plan international.

 

 

3. Bursa cade puternic in a doua zi consecutiva de suspendare a tranzactiilor. Indicii bursieri de la Bucuresti au continuat sa inregistreaza scaderi puternice si astazi, in conditiile in care Consiliul de Conducere al Bursei a repetat decizia de vineri si a suspendat sedinta pentru o jumatate de ora. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a depreciat cu 9,81%, pe o piata cu un declin mediu de 8,28%. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a pierdut 7,84%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii, inclusiv SIF-urile, a coborat cu 7,97%, in timp ce companiile din sectorul energetic, monitorizate de indicele BET-NG, au inregistrat o scadere de 10,95%.Bursa de la Bucuresti a fost oprita pentru o jumatate de ora, incepand cu ora 10:38, dupa ce indicele compozit BET-C a scazut cu peste 9 procente

4. Dobanzile se stabilizeaza pe piata interbancara. Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o zi au stagnat la niveluri de 14%-18% pe an, potrivit datelor privind indicatorii ROBID/ROBOR publicate de BNR. Inca de vinerea trecuta dobanzile coborasera la aceste niveluri, dupa ce joi seara BNR adoptase noi reglementari privind modul de calcul al indicatorilor. In prima parte a saptamanii trecute dobanzile cerute de banci pentru credite acordate pe o zi urcasera la niveluri de peste 50% pe an, pe fondul unei cereri foarte ridicate de lichiditati.

5. Inca o mare banca europeana cere ajutorul statului. Banca si asiguratorul KBC a primit astazi o infuzie de capital de 3,5 miliarde euro din partea guvernului belgian. Grupul belgian incearca astfel sa refaca increderea investitorilor dupa ce titlurile institutiei au coborat vineri pe Bursa la minimul ultimilor 12 ani. Banca va lansa 3,5 miliarde de obligatiuni fara drept de vot pe care le va oferi statului belgian.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO