ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

26.05.2009, 19:14 16

1. Merril Lynch si-a inrautatit prognoza privind scaderea PIB-ului Romaniei in 2009 la 6,4%. Merril Lynch si-a modificat estimarea privind scaderea economiei Romaniei anul acesta la 6,4%, urmata de un declin de 2,5% in 2010. Intr-un raport publicat la sfarsitul lunii martie, banca americana estima o contractie a economiei romanesti de 3,4%, ca urmare a inaspririi politicii fiscale ceruta de FMI, si o corectie de 3,2% in 2010. “Contractia abrupta din 2009 si 2010 va fi cauzata, pe de o parte, de «normalizarea» trendurilor fundamentale (cresterea record de 7,1% din 2008 a fost sustinuta de factori exceptionali) si, pe de alta parte, de ajustarile fiscale ce trebuie introduse conform programului semnat cu FMI”, se arata intr-un studiu al Merrill Lynch

2. O retea de crima organizata a furat actiuni de peste 2 mil. lei de la investitori de pe Bursa. Brigada de Crima Organizata de pe langa Inspectoratul de Politie al Judetului Arges a retinut astazi mai multe persoane acuzate ca si-ar fi insusit actiuni detinute de investitori pe Bursa, cu ajutorul unor acte de identitate false, pe care le-ar fi vandut apoi prin intermediul unor societati de brokeraj. Potrivit reprezentantilor IPJ Arges, reteaua de crima organizata ar fi beneficiat si de complicitatea unor functionari ai Depozitarului Central, institutie detinuta de Bursa de Valori Bucuresti, care gestioneaza registrele actionarilor pentru companiile listate pe Bursa. Autoritatile estimeaza ca au fost prejudiciate circa 300 de persoane, valoarea totala a pagubei ridicandu-se la peste 20 de miliarde de lei vechi (2 mil. lei noi).

3. Deficit bugetar de 9,3 mld. lei, respectiv 1,8% din PIB dupa primele patru luni. Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele patru luni ale anului, un deficit de 9,35 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB, cu 0,3 puncte procentuale mai sus fata de soldul negativ de la finele primului trimestru, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Veniturile bugetare au insumat 53,22 miliarde lei, in scadere nominala cu 6,6% fata de rezultatul din primele patru luni ale anului trecut, in timp ce cheltuielile au urcat cu 11,7%, la un total de 62,57%.

4. Zece mii de persoane beneficiaza de pensii speciale lunare de peste 10.000 de lei. Circa 10.000 persoane, dintr-un total de 200.000 beneficiari de legi speciale beneficiaza de o pensie mai mare de 10.000 lei, a declarat, marti, la Guvern, consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan. Pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contributiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii. Seitan a aratat ca procedura a fost deja discutata in Guvern, iar recalcularea va viza aproximativ 200.000 persoane care beneficiaza in prezent de legi speciale, majoritatea din Armata si Interne.

5. Cazinourile nu vor mai functiona in blocuri. Cazinourile nu vor mai putea functiona in incinta blocurilor, ci numai in imobile fara destinatie de locuinta sau in hoteluri clasificate cu minimum trei stele, conditie obligatorie pentru organizatori in obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor. “Activitatea de tip cazinou urmeaza a se organiza in imobile care nu au destinatia de locuinta sau in locatii care fac parte din hoteluri avand o clasificatie, conform normelor nationale in vigoare, de cel putin 3 stele”, se arata intr-un proiect.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO