ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

03.11.2009, 20:15 22

1. Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro afost vandut cu 5 mil. euro. Patru actionari cu varste cuprinseintre 45 si 59 de ani au facut cea mai tare afacere a anului ininternet. Cel mai mare site de vanzari de masinisecond-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fost cumparat degigantul Naspers, una dintre cele mai mari companii media din lume,cu sediul in Africa de Sud, valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7mil. euro, potrivit unor surse din piata.

In urma acestei tranzactii patru romani au incasat peste unmilion de euro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila siIrina Nila. Ei aveau pachete de cate 25% din actiunile firmeiVisual Soft, detinatoarea site-ului autovit.ro. Firma a fostvanduta catre MIH Allegro BV, o subsidiara a grupului african.Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii din piata online,fiind depasita doar de recenta vanzare a 51% din actiunile celuimai mare retailer online, eMag, catre Asesoft Distribution, pentrusuma de 10 mil. euro.

Cei patru actionari ai Visual Soft detin si targul de masinisecond-hand Autovit din Capitala (soseaua Vitan-Barzesti), cel maimare targ de acest fel din Romania.

Cumparatorul, grupul Naspers, cu venituri de peste 2 mld. euroin 2008, a fost consiliat in aceasta tranzactie de casa deavocatura Danila, Petre si Asociatii, iar de partea vanzatorilors-au aflat avocatii de la Dojana si Asociatii.

Site-ul de anunturi autovit.ro a fost lansat in urma cu aproapezece ani, in acest moment avand postate circa 18.000 de anunturi devanzari de autovehicule, motociclete, camioane, autocare, piese deschimb si accesorii. Siteul este, practic, o proiectie virtuala atargului auto din Vitan.

2. Responsabilul luptei impotriva gripei porcine dinRomania, doctorul Adrian Streinu-Cercel, a demisionat.Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel,a demisionat, marti, din functie, la mai putin de o luna de lanumire. Cercel a fost propus in 6 octombrie, pentru functia desecretar de stat in MS, la acel moment el fiind manager alInstitutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la o intalnire cupresa locala, ca afirmatiile secretarului de stat in MS AdrianStreinu-Cercel pravaleau apocalipsa peste Romania, impunandimportul de vaccin antigripal, insa acesta nu este necesar,existand un milion de doze la Institutul Cantacuzino.

3. Inmatricularile de masini continua picajul la noualuni: minus 80% la autocare si minus 36% la vehicule depasageri. Numarul masinilor de pasageri inmatriculate inprimele noua luni ale anului a scazut cu 36,95, fata de perioadasimilara a anului trecut, la 262.565 unitati, in timp ceinregistrarile de vehicule pentru transportul marfurilor a coboratcu 51,9%, la 36.413 unitati, potrivit datelor publicate marti deInstitutul National de Statistica.

Cea mai semnificativa scadere s-a inregistrat la categoriaautocare, autobuze si microbuze, numarul inmatricularilor fiind cu79,4% mai mic fata primele noua luni din 2008, de 1.

179 vehicule, in timp ce categoria autoturisme a inregistrat oscadere cu 36%, la 253.839 unitati, se arata in datele INS.

4. CE: Romania va avea un deficit bugetar de 7,8% dinPIB in 2009. Comisia Europeana estimeaza pentru Romania undeficit bugetar de 7,8% din PIB in acest an, dezechilibrul urmandsa coboare cu un punct procentual anul viitor, la 6,8% din PIB.

Romania a negociat cu FMI pentru acest an un deficit bugetar de7,3% din PIB, calculat pe metodologia romaneasca (cash).

Potrivit prognozei de toamna a CE, contractia economica dinprima jumatate a anului mai accentuata decat s-a anticipat adeterminat un declin semnificativ al veniturilor bugetare.

In 2011 deficitul bugetar va ajunge la 5,9% din PIB, dublu fatade limita agreata de Romania cu Comisia Europeana, de 3% dinPIB.

5. CE si BM nu vor elibera noi transe de imprumut faraaprobarea legilor salarizarii si pensiilor - surse.Delegatia FMI a prezentat, la intalnirea cu patronatele, o prognozade crestere economica de 1% anul viitor, in crestere cu 0,5 puncteprocentuale fata de estimarea din luna august, ca urmare uneievolutii bune in semestrul al doilea, potrivit reprezentantilorpatronatelor.

"Pana la sfarsitul lui 2010 avansul va fi de 1%. In prima partea anului nu va fi crestere, iar in semestrul doi crestereaeconomica va fi mai mare, astfel incat spre sfarsitul anului saajunga la 1%", a declarat Ovidiu Nicolaescu, presedinteleConsiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Milocii(CONPIROM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO