ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

23.02.2010, 19:47 16

1. 14.000 de oameni din sectorul public ar putea fi datiafara. Guvernul s-a angajat in fata FMI sa reduca cheltuielile depersonal cu 240 milioane de euro, prin concedieri.Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordareatranselor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile depersonal cu 0,2% din PIB (aproximativ 240 milioane de euro) prindisponibilizari din sectorul public, o economie similara urmand safie obtinuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare siprime.

Conform calculelor ZF, disponibilizarile din sectorul public arputea afecta aproximativ 14.000 de persoane.

2. Fitch a revizuit in scadere ratingurile a patru bancielene, prezente si in Romania. Agentia de evaluarefinanciara Fitch a revizuit in scadere ratingurile bancilor eleneNational Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank si PiraeusBank, toate cu activitati in Romania, anticipand impactul negatival problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilitatii sicalitatii activelor.

Calificativele pentru imprumuturi pe termen lung au fostrevizuite la "BBB", de la "BBB+", pentru toate cele patruinstitutii financiare, iar ratingurile pentru credite pe perioadascurta la "F3", de la "F2, se arata intr-un comunicat al Fitch.

Perspectiva calificativelor celor patru banci este negativa.

3. Firmele care angajeaza someri nu platesc niciun felde contributii sociale sase luni. Guvernul spera sa creeze50.000 de locuri de munca. Guvernul a adoptat o ordonanta deurgenta potrivit careia firmele care angajeaza someri beneficiazade scutire la plata contributiilor de asigurari sociale pentru operioada de sase luni.

"Speram ca printr-o asemenea masura sa putem crea in jur de50.000 de locuri de munca si prin care sa putem mentine somajul inlimite controlabile, si, in acelasi timp, sa cream noi locuri demunca in economia romaneasca", a declarat premierul Emil Boc lafinalul sedintei de Guvern.

Rata somajului a ajuns la 8,1% in luna ianuarie, iar numarulsomerilor la aproape 750.000.

4. Criza reduce consumul de bere. Heineken Romaniaanunta vanzari in scadere cu 11% in 2009. Vanzarile involum realizate de Heineken Romania au scazut anul trecut in liniecu piata, potrivit informatiilor aparute in raportul anual alcompaniei olandeze. Potrivit estimarilor realizate de acestia,piata berii din Romania a inregistrat anul trecut o scadere deaproximativ 11,3%, ca urmare a scaderii puternice a vanzarilor dinretail pe fondul reducerii puterii de cumparare si a sumelor debani trimise de romanii din strainatate.

"Vanzarile Golden Brau au depasit piata, dar brandurileHeineken, Ciuc si Bucegi au inregistrat scaderi ale vanzarilor maimari decat piata", mentioneaza raportul anual.

5. BT taie 0,25% din dobanzile la depozitele inlei. Banca Transilvania a redus cu un sfert de punctprocentual dobanzile bonificate la depozitele la termen in lei,pana in intervalul 7,75%-8% pe an. Depozitele cu scadenta la o lunasi trei luni vin acum dobanzi de 7,75% pe an, in timp cebonificatiile pentru depozite cu maturitatea mai mare de sase luniajung la 8% pe an.

Si dobanzile la conturile de economii in lei pentru persoanefizice au fost reduse cu 0,25% pe an, pana la 7,75% pe an pentrusumele intre 10.000 si 100.000 de lei si 8,25% pentru sumele depeste 500.000 de lei.

In cazul depozitului pe 210 zile, dobanda a fost redusa cu0,75%, pana la 7,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO