ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

24.02.2010, 19:59 20

1. BNR a imprumutat bancilor 6,4 miliarde de lei pentrucinci zile. BNR a imprumutat astazi bancile comerciale cu6,41 miliarde de lei, printro operatiune repo cu scadenta la cincizile, la o dobanda de 7% pe an, egala cu dobanda de politicamonetara.

Actiunea BNR vine pentru a calma dobanzile de pe piatainterbancara, in conditiile in care indicatorul ROBOR la o zi asarit astazi la 7,07% pe an fata de 3,18% pe an in sedintaprecedenta. La operatiune au participat cinci banci.

Ultima operatiune repo avusese loc pe 8 februarie, cand bancileau imprumutat 3,09 miliarde de lei, pentru o perioada de saptezile.

2. Bugetul a incheiat luna ianuarie cu un deficit de0,03% din PIB. Cheltuielile au depasit veniturile cu 40 de milioanede euro. Bugetul general consolidat a avut dupa prima lunaa acestui an un usor deficit, de 0,03% din PIB, a declarat miercurisecretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice GheorgheGherghina. "Estimarea preliminara arata un usor deficit pe primaluna, de 0,03% din PIB. Fata de anii anteriori am decis sa incepemmai in forta cu cheltuieile, sa avem o executie mai liniara inacest an", a adaugat Gherghina. Deficitul de 0,03% din PIBreprezinta cheltuieli mai mari cu 40 de milioane de euro decatveniturile.

3. Cristian Diaconescu a demisionat din PSD si intra inpartidul generalului Oprea. Cristian Diaconescu, senator,vicepresedinte al PSD pana la congresul de sambata, fost ministrual justitiei in guvernul Nastase si ministru de externe inguvernarea PD-L - PSD a demisionat din partid. El s-a alaturatgrupului independentilor din Parlament condus de Gabriel Oprea,fost general, deputat si ministru al apararii in acest moment.

Oprea a intrat in Parlament pe listele PSD, a ajuns si ministrual internelor din partea PSD in guvernarea PSD-PD-L, dar nu a statacolo decat cateva zile.

Diaconescu a candidat la sefia PSD la congresul de sambata alpartidului. Retragerea sa din aceasta cursa s-a petrecut cu catevaminute inaintea inceperii votului pentru conducerea PSD, castigata,in final, de Victor Ponta.

4. Fitch a revizuit in scadere ratingurile BanciiRomanesti si Bancpost. Agentia de evaluare financiaraFitch a revizuit, miercuri, in scadere ratingurile pentru creditepe termen lung ale Bancii Romanesti si Bancpost, ca urmare amodificarii calificativelor bancilor mama ale celor doua institutiide credit, National Bank of Greece si EFG Eurobank.

5. Ministerul Finantelor ar putea renunta la plataanticipata a impozitului. Ministerul Finantelor Publice iain calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit, adeclarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

"Nu e un subiect, dar luam in calcul", a declarat Vladescu,raspunzand la intrebarea daca Ministerul Finantelor ia in calculrenuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO