ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

08.03.2010, 20:05 18

1. Rata somajului a urcat la 8,3% in februarie: 760.000de persoane fara loc de munca. Rata somajului a urcat inluna februarie cu 0,2 puncte procentuale, pana la 8,3%, potrivitstatisticilor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca(ANOFM). In total, peste 762.000 de someri erau inregistrati instructurile ANOFM in luna februarie.

2. Salariu mediu net de 1.426 de lei in ianuarie, increstere cu 5,2% fata de ianuarie 2009. Salariul mediu netdin luna ianuarie a fost de 1.426 de lei, in crestere cu 5,2%comparativ cu luna similara a anului 2009, dar in scadere cu 3,5%fata de luna decembrie, potrivit datelor publicate luni deInstitutul National de Statistica (INS).

"In luna ianuarie 2010, in majoritatea activitatilor economice,nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat inluna decembrie 2009, cand s-au acordat premii ocazionale (pentrusarbatorile de iarna, prime de vacanta sau de performanta),drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii oris-au realizat productii mai mari", se arata intr-un comunicat alINS.

Cele mai mari salarii din luna ianuarie au fost inregistrate intransporturi aeriene, cu o medie de 3.184 de lei, iar cele mai miciin confectii, de 809 lei.

3. Acord pentru inca 20 de kilometri intre GuvernulRomaniei si Bechtel. Boc spera sa nu fie concedierimasive. Guvernul si Bechtel vor semna un acord decontinuare a lucrarilor la autostrada Transilvania in aprilie, cuachitarea altei transe din datoria fata de companie, partea romanaapreciind ca in 2010 vor fi finalizati circa 20 kilometri, iar douatreimi dintre angajatii constructorului vor fi pastrati.

Premierul Emil Boc a avut, luni, o intalnire cu reprezentantiicompaniei americane Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors,denumita "Autostrada Transilvania", acestia dorind sa afle dacaExecutivul este dispus sa continue in acest an lucrarile laautostrada.

4. Leonard Orban trece de la salariul de 17.000 euro la1.700 de euro pe luna. Fostul comisar european a fost numitconsilier prezidential. Presedintele Traian Basescu asemnat in aceasta dimineata numirea lui Leonard Orban, frateledeputatului PNl Ludovic Orban, in functia de consilierprezidential, acesta urmind sa il sfatuiasca pe presedinte inprobleme de afaceri europene.

Orban, 49 de ani, a fost comisar al Romaniei pe probleme demultilingvism in prima echipa a lui Jose Manuel Durao Barroso, elafiliindu-se grupului liberal din PE, ALDE, unde sunt membrii sieuroparlamentarii romani din PNL.

5. Kazahii de la KazMunaiGaz au luat inca 1,53% dinactiunile Rompetrol Rafinare. Kazahii de la KazMunaiGaz auachizitionat astazi de pe Bursa prin intermediul unor tranzactiispeciale 1,53% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) in schimbulsumei de 24,3 mil. lei. Intermedierea din partea cumparatorului afost realizata de BRD Societe-Generale.

In urma acestor tranzactii, kazahii au ajuns sa controleze circa92% din capitalul companiei.

Tranzactiile kazahilor de la RRC au adus pe Bursa 35 mil. euro,bani straini, in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO