ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

02.06.2010, 19:38 27

1. Revenirea economica este inca departe. Investitiilein economia nationala au scazut in T1 cu 29,1%.Investitiile in economia nationala au scazut in primul trimestru cu29,1%, fata de perioada similara din 2009, la 9,37 miliarde lei,cele mai multe fiind realizate in industrie si comert/servicii,conform datelor publicate miercuri de Institutul National deStatistica (INS). In primele trei luni, industria a atras 36,4% dintotalul investitiilor, iar sectorul comert/servicii (tranzactiiimobiliare; comertul cu ridicata si amanuntul, reparareaautovehiculelor) 34,5%. Investitiile in constructii s-au situat lacu 17,7%, iar in agricultura, la 9,9%.

2. Vanzarea mall-ului Tiago Oradea: niciun cumparator laprima licitatie. Licitatia pentru vanzarea mallului Tiagodin Oradea, aflat in faliment, a fost reprogramata dupa ce niciunpotential cumparator nu a depus documentatia de inscriere laprocedura organizata de Casa de Insolventa Transilvania,lichidatorul proiectului. Termenul limita de inscriere a expiratastazi, la ora 12.00, licitatia fiind programata initial pentrujoi, pretul de pornire anuntat fiind de 35,5 milioane de euro,jumatate fata de investitia realizata de investitorii irlandeziMivan si Moritz.

3. Firmele intrate in insolventa in aprilie, mai putinecu 26% fata de martie. Numarul firmelor care au intrat ininsolventa a fost de 1.597 in aprilie, cu 26% mai putine fata deluna anteriora, dar la patru luni se remarca un avans cu 18% alcazurilor de insolventa fata de perioada similara din 2009,potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului(ONRC). In perioada ianuarie-aprilie, 7.833 de firme au ajuns inimposibilitatea de a-si mai plati datoriile, fata de 6.594 inacelasi interval din 2009, arata datele ONRC.

4. Guvernul isi asuma luni raspunderea in Parlament pemasurile de austeritate. Guvernul isi va asuma raspundereain Parlament asupra legilor privind masurile de austeritate, luni,la ora 16.00 si ora 17.00, a anuntat presedintele Senatului, MirceaGeoana, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite la care aparticipat premierul Emil Boc. Mircea Geoana a precizat ca s-astabilit ca pana vineri, la ora 20.00, sa poata fi depuseamendamente la cele doua legi pentru care Guvernul isi va asumaraspunderea. De asemenea, Guvernul "are ragaz" ca pana luni, la ora12.00, sa evalueze amendamentale care vor fi depuse si sa decida pecare le retine, a adaugat Geoana.

5. Bursa de la Bucuresti a avut afaceri si profituriduble in primul trimestru. Bursa de Valori Bucuresti (BVB)a inregistrat in primul trimestru o dublare a cifrei de afaceri, dela 2,28 mil. lei, la 4,45 mil. lei, pe fondul cresterii valoriitranzactiilor cu actiuni de pe piata, potrivit raportuluitrimestrial al Bursei. Profitul net a inregistrat de asemenea odublare, de la 1,23 la 2,47 mil. lei. Actiunile Bursei de ValoriBucuresti vor fi tranzactionate pe platforma proprie incepand cudata de 8 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO