ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

23.06.2010, 20:14 14

1. Ordonanţa care extinde baza de impozitare de la 1iulie, adoptată de Guvern. Ordonanţa de urgenţă pentrumodificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prinintroducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite, afost adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.

Conform proiectului, tichetele de masă, cadou, creşă şi devacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începândcu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeaşi dată, cotade cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietateintelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% înprezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări deartă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

Companiile de stat şi regiile autonome vor fi obligate să versela bugetul de stat echivalentul a 90% din profit, aproape dublucomparativ cu limita actuală, de 50%, a decis Guvernul în şedinţade miercuri.

Executivul a mai decis să diminueze cu 20% cheltuielile cubunurile şi serviciile la companiile de stat, conform proceduriiaplicate în cazul instituţiilor publice, exceptate fiind doarcheltuielile aferente producţiei.

Aproape 600 mil. lei (142 mil. euro) speră Ministerul Finanţelorsă strângă la buget în a doua jumătate a anului prin măsuri precumimpozitarea de la 1 iulie a veniturilor din dobânzi cu 16%, taxareatichetelor de masă şi a tichetelor cadou sau prin aplicarea coteide 16% la câştigurile din tranzacţii cu acţiuni indiferent dedurata deţinerii.

2. Bancherii contra-atacă: Statul nu a ajutat băncile.De ce să le suprataxeze? Statul nu are un motiv clarpentru a taxa bancile, întrucât nu a fost nevoit să intervină cufonduri pentru a le susţine, aşa cum s-a întâmplat în Statele Uniteale Americii sau în Anglia, spune Laszlo Diosi, şeful OTP Bank.

"În Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii au cheltuitmulţi bani publici pentru a ajuta băncile, iar acum îi vor înapoi.Dar în România cine a ajutat băncile? De ce nu taxează statulcompaniile telecom?', a spus Diosi în cadrul unei întâlniri cupresa.

El afirmă că impozitele plătite de bănci vor creşte în modautomat atunci când BNR le va permite să utilizeze standardeleinternaţionale de raportare financiară, care vor conduce laobţinerea unor profituri mai mari. Deocamdată, BNR impuneutilizarea contabilităţii locale, care are prevederi foarterestrictive pentru provizioane. Astfel, profitul net al bănciloreste mai mic. Pe primul trimestru la nivelul sistemului bancarprofitul a fost de circa 100 de milioane de euro.
Diosi afirmă că nici scopul introducerii unei asemenea taxe pe planlocal nu este bine definit.

"Guvernul maghiar vrea să reducă taxele pentru companii şipentru persoanele fizice, iar taxa suplimentară pentru bănci vacontrabalansa aceste reduceri de venituri. Dacă măsura se ia pentrustabilizarea economiei, poate fi înţeleasă. În România avem însădoar ideea că băncile trebuie să plătească mai mult. De ce? Şicum?", întreabă retoric Diosi.

Referindu-se la această taxă, Valentin Lazea, economistul-şef alBNR, a declarat că nu este moral ca toate băncile să plătească otaxă suplimentară, întrucât numai unele instituţii de credit aubeneficiat de bani publici din partea statelor în careoperează.

"Cred că acele bănci care au beneficiat de bani publici înţările lor - trebuie să subliniez că România nu a dat niciun fel debani publici pentru sprijinirea vreunei bănci-, acelea şi numaiacelea ar trebui să plătească într-un fel sau altul. A băga toatebăncile la grămadă sub o asemenea taxă nu cred că este moral pentrucă ar însemna un fel de socializare a pierderilor, adică ar trebuisă plătească taxa aceasta şi acele bănci care nu au beneficiat debani publici", a declarat Lazea la emisiunea "După 20 de ani", careva fi difuzată duminică la PRO TV.

3. Guvernul se va reuni duminică în vederea reducerii cu25% a numărului de angajaţi în ministere. Guvernulintenţionează să se reunească duminică într-o nouă şedinţă, în caresă discute despre restructurarea instituţiilor publice şi reducereacu 25% a numărului de angajaţi în fiecare minister, au declaratagenţiei Mediafax surse oficiale.

"Unii dintre miniştri au prezentat propuneri de restructurare,iar alţii nu au elaborat încă astfel de planuri şi li s-a cerut dinnou de către premier să modifice organigramele. Miniştrii au fostanunţaţi de premier să fie pregătiţi pentru o nouă şedinţă deguvern, care să fie programată duminică şi în care să se discutedin nou despre restructurarea instituţiilor publice", au arătatsursele.

4. Guvernul îngheaţă până în 2013 listarea la BVB a 8companii din MT, din cauza crizei. Procedurile de listarela Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinutede stat la opt companii din portofoliul MinisteruluiTransporturilor, prin derularea ofertelor publice secundare devânzare, au fost suspendate de Guvern până la 31 decembrie 2012,din cauza crizei financiare.

Cele opt companii care urmau să fie listate la Bursă suntaeroporturile internaţionale Henri Coandă-Bucureşti, AurelVlaicu-Băneasa, Mihail Kogălniceanu-Constanţa şi TraianVuia-Timişoara, precum şi Administraţia Canalelor NavigabileConstanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi,Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi AdministraţiaPorturilor Maritime Constanţa.

5. Operatorii de telefonie, obligaţi să întrerupăautomat internetul în roaming dacă factura trece de 50 deeuro. Începând de la data de 1 iulie, operatorii detelefonie mobilă din România le vor întrerupe automat clienţilorcare călătoresc în Uniunea Europeană serviciile de internet înroaming dacă valoarea serviciilor consumate trece de valoarea de 50de euro, ca urmare a unei decizii impuse la nivelul UE pentru aproteja consumatorii de aşa-numitele "facturi-şoc".

Reglementarea este aplicată automat pentru toţi clienţii, însăutilizatorii pot opta pentru plafoane mai mari sau eliminareaacestuia, potrivit datelor furnizate de Autoritate de reglementareîn comunicaţii (ANCOM).

"Începând cu data de 1 iulie 2010, operatorii vor aplicautilizatorilor de servicii de comunicaţii de date în roaming carenu au optat pentru un alt plafon până la această dată plafonulimplicit stabilit de reglementările europene: fie un plafonfinanciar de maxim 50 de euro/lună (fără TVA), fie un plafonexprimat în volum a cărui valoare să nu depăşească 50 de euro/lună(fără TVA). Utilizatorii pot solicita operatorilor schimbareaplafonului financiar implicit sau, după caz, eliminarea acestuia",au precizat reprezentanţii autorităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO