ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei. Vezi si slideshow

03.02.2009, 20:24 18

Click aici pentru a vizualiza slideshow-ul.

1. Bancile-mama au obligatia sa continue sa asigure finantare bancilor locale, spune Basescu. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la intoarcerea din vizita facuta in Ungaria, ca bancile-mama care sunt actionari majoritari la banci din Romania au obligatia sa continue sa asigure necesarul de surse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca. "Cei care detin pachetele majoritare de actiuni la bancile romanesti au obligatia sa continue sa asigure necesarul de resurse pentru functionarea acestora. Nu pot fi fericiti la privatizare si sa nu-si faca obligatiile fata de economia romaneasca mai tarziu", a spus Basescu. Bancile austriece au cerut interventia statului roman pentru filialele lor din Romania, asa cum au intervenit statele europene pentru bancile lor. In Romania insa, 80% din capitalul bancilor este detinut de investitori straini, majoritatea din zona euro. Declaratia lui Traian Basescu reprezinta prima reactie oficiala la solicitarea bancilor. Cele mai mari grupuri straine de pe piata romaneasca sunt Erste, Societe Generale, Raiffeisen si UniCredit.

2. Romania a obtinut la Haga 80% din platforma Marii Negre disputata cu Ucraina. Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a pronuntat marti cu privire la diferendul dintre Romania si Ucraina legat de platoul continental de la Marea Neagra. Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Haga, a declarat ca Romania a obtinut 80% din suprafata aflata in litigiu cu Ucraina. Suprafata totala aflata in litigiu este de 12.000 kmp, aceasta reprezentand o importanta resursa energetica, cu rezerve de 100 miliarde metri cubi de gaze si 10 milioane tone de petrol.

3. BCR revizuieste de la 4% la 1% cresterea economica a Romaniei in 2009. Cea mai mare banca romaneasca, BCR, a revizuit in scadere proiectia privind avansul PIB din acest an, de la 4% la 1%, precum si estimarea referitoare la deficitul de cont curent, de la 12% din PIB la sub 10%, mentinand insa prognoza de inflatie la 5,4%. "Scenariul nostru recent revizuit indica o incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009 corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro", se arata in raportul de tara intocmit de institutia de credit.

4. Prima victima a restantelor: o societate de leasing a fost desfiintata de BNR. DH Leasing, o societate de leasing financiar din Ramnicu Valcea cu afaceri de circa 78 de milioane de lei in decembrie 2007, a fost desfiintata de BNR dupa ce nu a reusit sa construiasca o strategie credibila pentru recuperea creantelor restante. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, DH Leasing avea in decembrie 2007 active totale de circa 78 de milioane de lei (peste 21milioane de euro) si datorii de 70 de milioane de lei. Compania a facut in 2007 un profit net de 2,5 milioane de lei (750.000 de euro), cu opt angajati.

5. Bursa abia mai invarte un milion de euro pe zi. Bursa de Valori Bucuresti a inchis pe minus sedinta de marti, pe unul din cele mai mici rulaje ale anului, piata fiind dominata de tranzactii cu titluri Banca Transilvania, Petrom, BRD si SIF-uri. Indicele general al pietei a pierdut 0,6%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii a castigat 0,16%, iar cele cinci societati de investitii financiare (SIF), grupate in indicele BET-FI, s-au apreciat cu 1,02%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la doar 4,2 milioane de lei, unul dintre cele mai reduse niveluri ale anului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO