ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

17.11.2009, 19:59 15

1. Doua banci straine au retras capitaluri de douamiliarde euro din Romania. Doua banci straine au retrasrecent, temporar, capitaluri de doua miliarde de euro din piataromaneasca, ca urmare a imposibilitatii de a investi in plasamentein valuta cu scadenta pe termen scurt, conform unor surse din BNR,citate de Mediafax.

"Bancile-mama nu si-au redus expunerea pe Romania, insa nu auintrumente in care sa investeasca pe termen scurt. Pe masura ceapar oportunitati, bancile-mama le fructifica. Toate bancilestraine fac acest lucru, este vorba de managementul contuluicurent", au declarat surse citate.

Declaratiile au fost facute in contextul in care reprezentantiicelor mai mari noua banci straine prezente in Romania se vorintalni, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR si ai ComisieiEuropene pentru a discuta evolutia angajamentelor asumate deinstitutiile bancare.

2. Zi de greva generala la metrou. Angajatii dela Metrorex au intrat marti, in greva generala, pe termennelimitat, metroul necirculand intre orele 5:00-16:00, dupa ceacestea nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind marireasalariilor pentru 2010. Ca urmare, traficul rutier in Bucuresti eraextrem de dificil, circulatia in cartierele Militari, Rahova,Berceni si Pantelimon desfasurandu-se cu greutate.

Incepand cu ora 16:00 metroul a reinceput sa circule, accesulcalatorilor fiind permis incepand cu ora 15:50.

Liderul sindicatelor din metrou, Ion Radoi, a declarat lafinalul grevei de astazi ca, in cazul in care nu se va ajunge lanicio intelegere pana maine dimineata, greva va continua.

Metrorex estimeaza ca va inregistra pierderi de circa 200.000 delei (circa 46.000 de euro) pe zi din cauza grevei de la metrou, inconditiile in care intre orele 5 si 16 circula aproximativ 350.000de calatori. Compania a anuntat ca cei care au abonamente potsolicita despagubiri, fie prin prelungirea valabilitatiicartelelor, fie prin a cere inapoierea banilor.

3. Romania, perceputa ca cea mai corupta tara din UE,fara niciun progres fata de anul trecut. Romania ocupa, in2009, ultimul loc din Uniunea Europeana in clasamentul TransparencyInternational (TI) din punct de vedere al indicelui de perceptie acoruptiei, la egalitate cu Bulgaria si Grecia, in contextul in caretara noastra nu a inregistrat niciun progres fata de anulprecedent.

Romania a ajuns in aceasta situatie dupa ce Bulgaria a crescutde la 3,6 in 2008 la 3,8 in 2009, iar Grecia a scazut de la 4,7 laacelasi 3,8.

La nivel global, din cele 180 de tari si teritorii analizate,Romania se afla pe locul 71, fiind departita de tari precum Ghana,Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles. Cititi mai mult desprecoruptia din Romania pe www.mediafax.ro

4. SUV-ul Duster va fi prezentat la Trofeul Andros,condus de Alain Prost. Dacia a anuntat astazi lansareanoului Duster prin prima participare la Trofeul Andros, acolo undeAlain Prost va pilota un model special modificat pentru acesteveniment.

Cu ocazia acestui eveniment, Dacia dezvaluie numele si liniilemodelului Duster, cel de-al saselea model al marcii. Acest vehicul4x4 robust si fiabil, cu vocatie internationala, va fi destinatclientilor aflati in cautarea unui vehicul offroad pentru uzcotidian la un pret accesibil.

5. Flamingo anunta afaceri in scadere cu 53% pentruT3. Retailerul electroIT Flamingo International (FLA) ainregistrat in trimestrul al treilea o cifra de afaceri consolidatade 81,9 mil. lei (19,1 mil. euro), in scadere cu 53% fata deperioada similara a lui 2008.

Scaderea afacerilor s-a accentuat fata de primul semestru, candcompania inregistrase un declin de 40%. Cea mai mare scadere s-ainregistrat pe partea de distributie (wholesale), unde afacerileFlamingo s-au contractat cu 86%, dupa ce compania si-a vandutdivizia de distributie catre Asesoft.

Pe partea de retail, vanzarile au scazut cu 31%, la 71,7 mil.lei.

Compania a reusit sa opereze si reduceri semnificative aleprincipalelor cheltuieli, economisind circa 3 mil. lei fata de anultrecut pe partea de chirii, dupa ce a inchis mai multe magazine sia redus suprafetele de vanzare ale celor ramase. De asemenea,compania a inregistrat o scadere cu circa 2,5 mil. lei acheltuielilor salariale fata de trimestrul al treilea din 2008,respectiv 41%.

Cu toate acestea, pierderile au crescut de la 8,45 mil. lei inperioada iulie - septembrie 2008 la 11,38 mil. lei (2,65 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO