ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

23.12.2009, 20:23 13

1. Guvernul Boc 4, investit de ParlamentulRomaniei. Guvernul propus de premierul desemnat Emil Boc aprimit aprobarea camerelor reunite ale Parlamentului, cu 276 voturi"pentru" si 135 voturi "impotriva".

2. Salariul minim ramane la 600 lei cel putin pana insemestrul II 2010. Salariul minim pe economie pentru anulviitor va ramane in proiectul de buget la nivelul de 600 lei si arputea fi majorat abia din semestrul II, dar conditionat de evolutiaeconomiei, in timp ce pentru bugetari prima treapta de salarizareva fi limitata la 705 lei, nivel inclus in legea unitara.

"Salariul minim pe economie luat in considerare in proiectul debuget pentru 2010 este de 600 lei si va ramane la acest nivel.Pentru bugetari, prima treapta de salarizare va fi 705 lei", adeclarat, miercuri, ministrul desemnat al Muncii, Mihai Seitan.

3. Costurile de personal cresc in 2010 cu peste douamiliarde lei, sumele pentru achizitii scad. Guvernulestimeaza pentru anul viitor o crestere a cheltuielilor de personalsuportate de la bugetul de stat cu peste doua miliarde leicomparativ cu acest an, la 16,9 miliarde lei, concomitent cu oscadere a cheltuielilor de capital si a celor pentru achizitionareade bunuri si servicii.

Cheltuielile de personal din bugetul de stat sunt estimatepentru anul viitor la 16,9 miliarde lei faţă de 14,7 miliarde leiin acest an, iar cheltuielile pentru bunuri si servicii suntprognozate la 3,7 miliarde lei, in scadere usoara fata de 4miliarde lei in 2009, conform proiectului de buget.

4. CFR Calatori: mai putini pasageri cu 13% anulacesta. Compania CFR Calatori a inregistrat in acest an oscadere a traficului de pasageri cu 13% fata de anul trecut, dincauza lucrarilor de pe tronsoanele Bucuresti-Constanta siCampina-Predeal, potrivit reprezentantilor companiei.

"In aceste conditii veniturile totale preliminare a se realizain anul 2009 reprezinta 98% fata de realizarile anului 2008",sustin reprezentantii companiei, fara a preciza la cat se ridicaaceasta valorare.

5. Alpha Bank isi va majora capitalurile proprii cu panala 100 milioane euro la inceputul anului 2010. Alpha BankRomania isi va majora capitalurile proprii, la inceputul anuluiviitor, cu pana la 100 de milioane de euro, de la peste 300milioane de euro in prezent, majoritatea fondurilor urmand sareprezinte crestere de capital social, a declarat presedintelebancii, Sergiu Oprescu.

El a aratat ca structura exacta a cresterii de capitaluriproprii va fi decisa in Adunarea Generala a Actionarilor bancii,care se va desfasura pana la finele lunii ianuarie.

Potrivit lui Oprescu, solvabilitatea bancii va depasi dupaaceasta operatiune nivelul de 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO