ZF 24

Cele mai importante modificări legislative şi fiscale ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014

Cele mai importante modificări legislative şi fiscale...
22.12.2013, 19:29 5247

Modificări în plan fiscal

  • Pentru a compensa majorările de pensii şi salarii din 2014, guvernul a venit cu o creştere a fiscalităţii pe parcursul anului viitor:

- stabilirea nivelului accizelor, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie;

- Plata TVA la încasare devine opţională începând cu 1 ianuarie 2014;

- Taxarea suplimentară a carbu­ran­ţilor cu 7 eurocenţi la litrul de carburant; măsura a fost amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014; guvernul a aprobat şi o hotărâre prin care companiilor petroliere  le sunt acordate facilităţi la cota de biocarburant, calitatea benzinei şi emisiile de gaz;

- Creşterea redevenţelor cu 25% (dar nu pentru petrol şi gaze);

- Impozitarea altor construcţii decât clădirile (va fi introdus începând cu anul viitor un impozit pe construcţiile speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură);

- Introducerea CASS (contribuţia la asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice.

Schimbări legislative pe piaţa muncii pentru 2014

  • Începând cu 1 ianuarie 2014, românii vor putea lucra în toate ţările Uniunii Europene fără a mai fi nevoiţi să îşi depună dosare pentru a obţine un permis de muncă.

  • Pe parcursul anului 2014 salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 800 la 850 de lei, în două etape. De la 1 ianuarie 2014, un număr de 804.225 de salariaţi, dintre care aproape 240.000 bugetari, vor avea un salariu brut mai mare cu 50 de lei, iar de la 1 iulie pentru alţi 966.405 salariaţi salariul mediu brut pe economie va creşte de la 850 de lei la 900 de lei pe lună.

  • Profesorii debutanţi vor avea în 2014 o creştere salarială de 10% faţă de nivelul câştigului salarial din luna decembrie 2013.

  • Din 2014 medicii şi farmaciştii rezidenţi cu salarii brute mai mici de 3.000 de lei (care nu includ gărzile) vor primi câte o bursă de rezidenţiat de 670 de lei pe lună.

Bursa

  • Din data de 3 ianuarie Bursa de la Bucureşti îşi prelungeşte programul de tranzacţionare cu o oră şi un sfert, până la ora 18:00, pentru a se suprapune peste programul principalelor burselor europene.

Modificări pe zona de energie

  • De la 1 ianuarie va intra în vigoare o nouă schemă de sprijin pentru proiectele de energie regenerabilă, redusă după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat supracompensarea investiţiilor prin vechea formulă. Potrivit textului iniţial al schemei de promovare pentru energie verde, fiecare megawatt-oră produs de un proiect eolian primea 2 certificate verzi, pentru proiectele solare se acordau 6 certificate, iar hidrocentralele mici primeau 3 certificate pentru fiecare megawatt-oră de curent injectat în sistem. De la 1 ianuarie 2014, proiectele eoliene noi puse în funcţiune vor primi 1,5 certificate verzi pe fiecare megawatt-oră, în loc de 2, proiectele solare vor primi 3 în loc de 6, iar hidrocentralele vor primi 2,3 certificate în loc de 3. Modificarea se aplică numai proiectelor noi şi nu se cumu­lează cu modificările intrate în vigoare de la 1 iulie. Proiectele care deja sunt în funcţiune primesc la rândul lor un număr redus de certificate verzi de la 1 iulie, dar com­pa­niile îşi vor recupera certificatele amâ­nate în perioada 2017-2020.

  • Îşi va produce efectele taxa de 1,5% din valoarea construcţiei pusă pe construcţiile speciale - aşa-numita taxă pe stâlp.

  • Prima zi a anului vine cu veşti proaste pentru consumatorii industriali de gaze naturale, care, potrivit calendarului de liberalizare, vor fi confruntaţi cu o creştere a preţurilor de 4%. La finalul anului 2014, gazele pentru industrie vor fi complet liberalizate, acesta fiind unul dintre principalele şocuri prin care vor trece marii consumatori anul viitor. Pentru casnici, creşterea de preţ la gaze va fi de circa 2%, tot potrivit calendarului de liberalizare.

  • Chiar dacă schimbările nu vor avea loc de la începutul anului viitor, modificarea redevenţelor va fi cu siguranţă unul dintre cele mai fierbinţi subiecte din 2014. Până în decembrie statul trebuie să vină cu un nou regim de redevenţe pentru companiile petroliere care să determine creşterea veniturilor bugetare, dar să şi menţină apetitul pentru investiţii al firmelor de profil.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO