ZF 24

Cele mai mari 20 de „monopoluri“ au câştigat 350 milioane de euro. Romgaz rămâne „perla“

Cele mai mari 20 de „monopoluri“ au câştigat 350...

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2014, 00:08 2848

În ţara fără şosele, Compania de Autostrăzi este a treia cea mai profitabilă firmă de stat şi se află în top 3 marje de profit cu 23%, după Romgaz (25,6%) şi Hidroelectrica (23,3%). Oltchim este campioana pierderilor, cu aproape 215 mil. euro.

Cele mai mari 20 de companii de stat, monopoluri în producţia de energie, transportul de gaze sau transportul feroviar, au ra­portat anul trecut un profit net cumulat de circa 350 mil. euro, potrivit date­lor cen­tralizate de ZF pe baza in­formaţiilor pu­blicate de Ministerul Finanţelor, Regis­trul Comerţului şi a celor transmise de companii.

Rezultatul este net superior faţă de pier­de­rea de 85 de milioane de euro din 2012. Prin­ci­palele explicaţii pentru această creş­tere sunt profiturile semnificativ mai mari bifate de companii ca HidroelectricaTrans­electrica sau Nuclearelectrica şi redu­ce­rea pierderilor în cazul unor operatori precum CFR Călători. Piatra de moară legată de gâtul statului rămâne Oltchim, care anul trecut a ajuns la pierderi de 214 milioane de euro, duble faţă de cele din 2012 şi mai mari decât afacerile din 2013.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Compania care a schimbat practic bila­n­ţul câştigurilor de anul trecut pentru com­pa­niile de stat este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intrat în februarie anul acesta pentru a doua oară în insolvenţă.

Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, a stat un an de zile în această stare, pentru ca apoi anul acesta să intre pentru a doua oară în insol­venţă. Anul trecut compania a ajuns la un pro­fit net de peste 162 mil. euro, faţă de pier­de­rile de 114 milioane de euro ra­por­tate cu un an în urmă, această răstur­nare de situaţie având la bază mai mulţi factori. 

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro