Aproape 60% dintre românii care vin la cursuri de formare profesională preferă să lucreze în sectorul privat, considerând că salariile sunt mai mari, în timp ce aproximativ 40% optează pentru cel public, arată un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, unul dintre cei mai mari furnizori de cursuri de formare profesională din România.
În prezent, 76% dintre angajaţii care câştigă peste 12.000 de lei pe lună sunt încadraţi în sectorul privat.
Situaţii similare sunt înregistrate şi în cazul intervalelor de salariu 10.000-12.000 lei (55% din privat şi 45% din public), iar la intervalul 7.500-10.000 lei, 52% sunt din sectorul privat şi 48% din sectorul public.
De asemenea, în ceea ce priveşte investiţia în materie digitală, în sectorul privat 23% dintre respondenţi consideră că organizaţia din care fac parte investeşte considerabil în acest aspect, faţă de 20% în sectorul public.
În ceea ce priveşte domeniul de activitate, în sectorul public, 75% dintre persoane afirmă faptul că lucrează în domeniul studiilor finalizate. În schimb, în sectorul privat mai puţine persoane afirmă acest lucru, respectiv 54% dintre respondenţi.
În sectorul public, majoritatea respondenţilor afirmă că au studii de masterat, reprezentând 51% comparativ cu 36% în sectorul privat.
În sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licenţă, cu un procent de 49%, faţă de 39% în sectorul public.
În ceea ce priveşte vârsta, în sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată. De exemplu, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani şi 53% dintre cele din categoria 56-65 ani lucrează în sectorul public. În contrast, în sectorul privat predomină tinerii: 82% au vârsta între 18 şi 25 ani, iar 75% au vârsta între 26 şi 35 ani.
“Din totalul de 1.205 de respondenţi care lucrează în sectorul privat, 61% nu şi-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu îşi doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt şi mai apreciaţi de angajatori şi mai motivaţi să îşi depăşească limitele profesionale, comparativ cu angajaţii din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulţi tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaţilor este aceea de a nu mai avea timp pentru viaţa personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, a precizat Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP.
În ultimii doi ani, angajaţii din sectorul public au fost cei care au participat în număr mai mare la cursuri de formare sau perfecţionare, manifestând un interes crescut pentru actualizarea cunoştinţelor şi dezvoltarea competenţelor profesionale. De exemplu, în sectorul privat, doar 19% dintre participanţi au urmat 2-4 cursuri, în timp ce în sectorul public, procentul este mai mare, respectiv peste 24%.