ZF 24

CEO al ING România: Persoanele care s-au împru­mu­tat prin Prima casă sunt mai vulne­ra­bile la o even­tuală creştere a dobânzilor decât cele cu credit ipotecar

CEO al ING România: Persoanele care s-au împru­mu­tat...

Autor: Claudia Medrega

09.03.2017, 13:00 14782

Persoanele care s-au împru­mu­tat pen­tru cum­pă­rarea unei lo­cuinţe prin pro­gramul Prima Casă sunt mai vulne­ra­bile la o even­tuală creştere a dobânzilor în viitor com­parativ cu cei care au luat credite ipotecare standard, spune Michal Szczurek, CEO al ING România.

În opinia lui, vulnerabi­litatea mai mare este deter­mi­nată de impactul mai mare pe care l-ar avea asupra ratelor de rambursat creş­terea ratei Robor şi de expunerea mai mare având în vedere că la Prima casă a fost acoperit de clienţi doar 5% din valoarea imobilului achizi­ţio­nat, în timp ce diferenţa este credit.

„Şocul va fi mai mare pentru ratele cli­enţilor cu cre­dite Prima casă com­parativ cu cre­ditele stan­dard, la dobânzi si­tuate acum sub 3%, în caz de creşteri în viitor“.

ING Bank a fost prima bancă care a decis în acest an să majoreze avansul la împrumuturile Prima casă de la 5% la 10%, aproape de nivelul de 15% cerut în cazul ipotecarelor standard.

ING Bank a atins anul trecut o cotă de piaţă de 15% pe volumele noi de cre­di­te ipotecare, iar pe segmentul Prima casă cota este de doar 8% în 2016, după cum a declarat CEO-ul băncii.  Cota de piaţă a ING Bank pe partea de creditare a ajuns anul trecut la 7,7% faţă de 6,3% în 2015. Şi la depo­zite, olandezii au tot o felie de 7,7%, comparativ cu 6,9% în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO