ZF 24

Cercetătorii ruşi cer o anchetă urgentă, după descoperirea unor noi cratere misterioase în Siberia

Cercetătorii ruşi cer o anchetă urgentă, după...

Autor: Florin Badescu

25.02.2015, 09:47 366

În iulie 2014, comunitatea ştiinţifică din această ţară a fost uluită după descoperirea a trei cratere circulare uriaşe în Peninsula Iamal, situată în nordul Siberiei. În prezent, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliţi, cercetătorii ruşi au descoperit alte patru cratere similare. Ei cred, de asemenea, că în regiune s-ar mai afla alte câteva zeci astfel de cratere. Din acest moment, savanţii ruşi au solicitat autorităţilor să deschidă o anchetă în regim de urgenţă, pentru a putea să protejeze populaţia din regiune.

"Sunt sigur că există mai multe astfel de cratere în Iamal, trebuie doar să le căutăm. Presupun că acolo se află încă 20 sau 30 de cratere", a declarat pentru publicaţia The Siberian Times profesorul Vasili Bogoiavlensky, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Rusia şi director-adjunct al Institutului de cercetare în domeniul petrolului şi gazelor naturale, cu sediul la Moscova. "E important să nu-i speriem pe oameni, ci să înţelegem faptul că acolo există o problemă serioasă, iar noi trebuie să cercetăm acel fenomen", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă au cercetat unul dintre cratere în noiembrie 2014, colectând o serie de date, încercând să descifreze misterul formării lor. Potrivit principalei teorii formulate în acest sens, craterele din Siberia au fost create în urma unor explozii de gaze, ce au fost generate de acumularea de căldură sub scoarţa terestră sau de creşterea temperaturilor, asociată cu încălzirea climei, a raportat The Siberian Times în decembrie 2014.

Întrucât cercetătorii nu pot să prezică locul şi momentul în care astfel de explozii de gaze ar putea să se producă din nou, studierea craterelor este periculoasă, spune Vasili Bogoiavlensky. Cu toate acestea, cercetătorul rus spune că, alături de colegii săi, intenţionează să lanseze o nouă expediţie şi să amplaseze mini-staţii ştiinţifice în regiune, pentru a detecta seismele care ar putea să se producă în momentul unor astfel de explozii viitoare.

"Trebuie să răspundem acum unor întrebări simple: care sunt zonele cele mai periculoase şi în ce condiţii?", a declarat el pentru The Siberian Times. "Aceste întrebări sunt importante pentru siguranţa oraşelor nordice şi pentru infrastructura exploatărilor şi reţelelor de gaze şi petrol", a mai spus acesta.

Părerea cercetătorului rus este împărtăşită de colegii săi americani.

Carolyn Ruppel, geofizician la Woods Hole Field Center din Massachusetts şi director la U.S. Geological Survey's Gas Hydrates Project, a spus că nu este deloc surprinsă de faptul că au fost descoperite noi cratere în Siberia.

Ruppel, care nu este implicată în studiul iniţiat deja în Siberia, a cerut comunităţii internaţionale să desfăşoare mai multe studii şi analize în acea regiune.

"Procesele care determină formarea craterelor se produc cel mai probabil într-o zonă vastă în permafrostul continental din acea parte a Siberiei. Oamenii de ştiinţă ar trebui cu siguranţă să realizeze mai multe studii despre acele fenomene, pentru a identifica procesele care duc la apariţia lor, felul în care ele evoluează în timp şi dacă este posibilă prezicerea locului în care noi astfel de formaţiuni vor apărea", a declarat cercetătoarea americană.

Un crater uriaş, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit în august 2014 în nordul Siberiei, într-o regiune bogată în gaze naturale.

Fotografiile realizate din avion au prezentat un fel de groapă uriaşă aproape perfect cilindrică, cu diametrul de 80 de metri, ce a apărut dintr-o dată în Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Cercetătorii ruşi care au analizat craterul au spus că 80% din acesta pare să fie alcătuit din gheaţă şi că nu există urme care să ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savanţilor ruşi elimină teoria potrivit căreia un meteorit ar fi căzut în acea zonă.

După descoperirea craterului, internauţii ruşi au lansat deja o serie de speculaţii, potrivit cărora craterul uriaş ar indica "locul de aterizare al unei nave extraterestre".

Experţii spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică "arsuri severe" care au pârjolit marginile acestuia.

Expediţia ştiinţifică organizată în noiembrie 2014 de autorităţile din Districtul autonom Iamalia-Neneţia a inclus experţi de la Centrul pentru studii arctice din Rusia şi de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de ştiinţe a Federaţiei Ruse.

Specialiştii au recoltat eşantioane de sol, aer şi apă de la faţa locului. Ei au fost însoţiţi de un specialist de la Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Ţinutul autonom Iamalia, o regiune din apropiere de Oceanul Arctic, reprezintă principala zonă din care Rusia aprovizionează Europa cu gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO