ZF 24

Cercetătorii sunt scutiţi de impozitul pe veniturile din salarii

Cercetătorii sunt scutiţi de impozitul pe veniturile...

Autor: Departamentul Economic

09.09.2016, 10:53 606

Beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: ocupă un post care face parte dintr-un compartiment de cercetare-dezvoltare, evidenţiat în organigrama angajatorului, desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, anunţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, într-un comunicat.

Angajatul trebuie să mai demonstreze că a absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi deţine o diplomă de licenţă, sau echivalentă, conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar cheltuielile cu salariile şi asimilate salariilor sunt prevăzute în bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

Pentru a se încadra în actul normativ respectiv, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate şi activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.

”Scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se acordă chiar şi în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică. Pentru validarea încadrării activităţilor pentru care se acordă scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca fiind de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, angajatorul, angajatul sau autorităţile fiscale pot solicita rapoarte de expertiză elaborate de experţi înscrişi în Registrul experţilor pe domenii de cercetare-dezvoltare”, precizează ministerul.

”În agricultură, cercetarea este în colaps, un cercetător ajunge să aibă un salariu de 1.400 de lei. Înainte de 1990 avem circa 3.000 de cercetători, acum dacă mai sunt 300. A scăzut şi suprafaţa de teren aflată în patrimoniul institutelor de cercetare, de la 110.000 de hectare, la 30.000”, a declarat, după o întâlnire cu reprezentanţii institutelor de cercetare din domeniu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ordinul comun a fost semnat de miniştrii Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Finanţelor Publice, Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, respectiv ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO