ZF 24

Charles-Henry Monchau, Director de Investiţii Syz Group: Dacă rezultatul alegerilor din mai va fi favorabil pentru pieţele financiare, ne aşteptăm ca atractivitatea României şi a Europei de Est să revină în prim-plan. Este o piaţă de nişă pe care o considerăm favorabilă pe termen lung

ZF Capital Markets Summit 2025

Charles-Henry Monchau, Director de Investiţii Syz Group:...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2025, 09:02 71

Performanţa pieţei de capital din România a fost impresionantă, reuşind chiar să depăşească Nasdaq în anumite momente,  chiar dacă, în prezent, situaţia politică exercită o anumită presiune asupra acţiunilor româneşti, a declarat Charles-Henry Monchau, Chief Investment Officer & Member of the Executive Committee, Syz Group în cadrul conferinţei ZF Capital Markets Summit 2025. 

 
”Ne place să vedem că spread-urile în România încep măcar să se stabilizeze. Şi credem că acest proces este în curs. Toate privirile sunt îndreptate spre alegerile principale. Dacă rezultatul final al alegerilor din mai va fi favorabil pentru pieţele financiare, ne aşteptăm ca atractivitatea României şi a regiunii Europei de Est să revină în prim-plan. Aceasta este, din nou, o piaţă de nişă pe care o considerăm favorabilă pe termen lung”.

Ce a mai declarat Charles-Henry Monchau:

Administrăm active în valoare de 25 de miliarde pentru persoane cu averi foarte mari şi mari din întreaga lume.

Mulţi administratori de active sunt într-o poziţie dezavantajată în ceea ce priveşte expunerea lor actuală pe acţiunile europene comparativ cu cele americane. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „excepţionalism american” – ani de performanţă superioară a acţiunilor americane faţă de cele europene. Opt din cele zece companii cu cea mai mare capitalizare bursieră din lume provin din SUA. Niciuna nu este din Europa.

SUA domină restul lumii din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea este, fără surpriză, bugetul de apărare, care oferă un avantaj enorm în ceea ce priveşte cheltuielile. De asemenea, un alt aspect extrem de important în prezent este dominaţia pe segmentul AI, cu cea mai mare pondere a centrelor de date din lume.  

Există un decalaj semnificativ de productivitate între SUA şi zona euro, respectiv Marea Britanie.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru apărare în cadrul NATO, unele ţări depăşesc pragul de 2%, în timp ce altele sunt sub acest nivel. Trump foloseşte diverse tactici pentru a forţa anumite ţări să îşi mărească cheltuielile, iar această strategie deja funcţionează în cazul unora, care au anunţat deja majorarea bugetului pentru apărare în acest an.

Însă vor urma şi alte schimbări. Credem că asistăm la un punct de cotitură în geopolitică şi în ceea ce priveşte cheltuielile fiscale.

Între timp, liderii pieţelor financiare la nivel global nu mai sunt din SUA, ci din afara acesteia, în special din Europa. Polonia este în frunte, dar şi multe alte pieţe europene performează foarte bine, la fel ca şi China.

În acelaşi timp, SUA se află acum la coada clasamentului. Astfel, trecem de la „MAGA” (Make America Great Again) la „Make International Great Again”. Fluxurile de capital confirmă această tendinţă.

De la începutul anului performanţa Europei faţă de SUA a fost extrem de abruptă, dar există posibilitatea ca această tendinţă să continue. Pe piaţa instrumentelor cu venit fix, asistăm la o schimbare structurală în pieţele obligaţiunilor străine. Spre exemplu, diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor pe 10 ani dintre SUA şi Germania scade din nou, din aceleaşi motive menţionate anterior.

Politicile fiscale din SUA vor intra într-o fază de „detox fiscal”, în timp ce Europa se îndreaptă spre un stimul fiscal.

Aşadar, peisajul economic este foarte diferit faţă de ceea ce anticipau investitorii la începutul anului. Ca urmare a tuturor acestor factori, asistăm la o slăbire a dolarului.

Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi la creşterea randamentelor obligaţiunilor, deoarece acestea ar putea pune presiune pe acţiunile europene la un moment dat. Există şi vulnerabilităţi macroeconomice structurale atât în Europa, cât şi în China, care ar putea reveni în forţă, iar tarifele vamale vor avea, fără îndoială, un impact negativ la un moment dat.

Diversificarea este cheia, motiv pentru care am crescut expunerea pe acţiunile europene în detrimentul celor americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels