ZF 24

„Cheia este preţul petrolului” spun analiştii străini despre aprecierea francului

„Cheia este preţul petrolului” spun analiştii...

Autor: Andrei Cîrchelan

15.01.2015, 15:14 1870

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul schimbului valutar, demers care a dus la o creştere foarte puternică a francului elveţian, are la bază intenţia de a combate deflaţia în contextul scăderii preţurilor la petrol şi mărfuri, a declarat pentru CNBC Marc Chandler, directorul global al strategiilor de piaţă în cadrul Brown Brothers Harriman.

Banca Naţională a Elveţiei a introdus în 2011 plafonul de schimb valutar pentru francul elveţian după ce încercase fără succes să cumpere obligaţiuni străine ca relaxare cantitativă menită să combată deflaţia.

"Acum renunţă la plafon. Motivul aici nu are elegătură cu zona euro (...) cheia este preţul petrolului, preţul mărfurilor, care sunt în colaps. Multe ţări se luptă acum cu deflaţia”, a spus Chandler.

La rândul său, Boris Schlossberg, managing director al BK Asset Management, a declarat că "Este cea mai mare surpriză. Toată lumea credea că piaţa va fi cea care duce în jos cursul euro-franc. Cred că Banca Naţională din Elveţia şi-a dat seama că va fi imposibil să menţină plafonul odată ce Banca Centrală Europeană începe relaxarea cantitativă "

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO