ZF 24

China a juns la limită: Populaţia creşte în cel mai lent ritm din ultimele decenii

China a juns la limită: Populaţia creşte în cel mai...

Autor: Dorin Oancea

17.01.2022, 12:07 94

Populaţia Chinei a înregistrat anul trecut cea mai redusă creştere înregistrată vreodată, chiar şi în condiţiile în care scăderea numărului de naşteri a încetinit, scrie CNBC.

Populaţia totală din China continentală, excluzând străinii, a ajuns la 1,41 miliarde de persoane la sfârşitul anului trecut - o creştere de 480.000 de persoane faţă de 2020, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică.

"Cea mai şocantă parte a datelor publicate astăzi este că creşterea naturală a populaţiei a scăzut la 0,034%, prima creştere sub 0,1% de când datele au devenit disponibile", a declarat luni într-o notă Zhiwei Zhang, economist-şef la Pinpoint Asset Management, într-o notă.

Rata scăzută de creştere arată că populaţia îmbătrâneşte mai repede decât aşteptările şi sugerează că populaţia totală a Chinei ar putea să-şi fi atins vârful în 2021, a spus el.

A doua cea mai mare economie a lumii îmbătrâneşte rapid. Beijingul a anunţat anul trecut că fiecare cuplu poate avea acum trei copii, slăbind şi mai mult politicile de planificare familială care au limitat gospodăriile la un singur copil timp de decenii.

Noile naşteri în China continentală au scăzut cu 13% în 2021, la 10,62 milioane de copii, potrivit datelor oficiale. Procentul este în scădere de la un declin de 22% în 2020 faţă de anul precedent, au arătat datele.

Rata de creştere naturală a populaţiei Chinei, de 0,034% pentru 2021, a fost cea mai mică din 1960, când populaţia s-a contractat, potrivit datelor accesate prin intermediul bazei de date Wind Information. Pentru toţi ceilalţi ani începând cu 1952, datele au arătat că rata de creştere naturală a fost de peste 0,1%.

Rata de creştere naturală a fost de 0,145% în 2020 şi de 0,332% în 2019.

Întrebat luni despre cifrele privind populaţia, comisarul Biroului Naţional de Statistică, Ning Jizhe, a atribuit o parte din încetinirea creşterii demografice unei scăderi a numărului de femei aflate la vârsta fertilă.

Numărul femeilor cu vârste cuprinse între 21 şi 35 de ani a scăzut cu 3 milioane în 2021, a declarat Ning reporterilor. El a spus că se aşteaptă ca numărul anual de naşteri din China să rămână peste 10 milioane pe an, iar populaţia totală va rămâne probabil peste 1,4 miliarde de persoane în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO