• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
ZF 24

China foloseşte machetele în mărime naturală a unor nave de război americane pentru testarea rachetelor

China foloseşte machetele în mărime naturală a unor nave de război americane pentru testarea rachetelor

Autor: Andrei Şerbănescu

14.11.2021, 11:08 138

Armata chineză foloseşte machetele unor portavioane americane pentru testarea rachetelor, arată o serie de imagini din satelit, indicând dorinţa de neutralizare a unui instrument cheie al puterii Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Imaginile din satelit prezintă ţinte sub forma unor nave de război americane prezente la o unitate de testare din zona Ruoquiang din deşertul Taklamakan din Xinjiang, a raportat site-ul de ştiri al Institutului Naval al SUA. Navele sunt folosite de forţele SUA pentru a patrula zona Pacificului de Vest, inclusiv apele din jurul Taiwanului.

Imaginile au fost înregistrate în octombrie de Maxar Technologies Inc., o firmă americană cu peste 80 de sateliţi lansaţi pe orbită. Unitatea are, de asemenea, două ţinte dreptunghiulare de aproximativ 75 de metri care sunt montate pe şine, a declarat Maxar pentru Bloomberg News.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat luni că nu cunoaşte informaţii despre imaginile oferite de satelit.

Imaginile sugerează intenţia Beijingului de a arăta Washingtonului capacităţile sale de atac. În luna august a anului trecut, armata chineză a executat o lansare de testare coordonată a rachetelor DF-21D „carrier killer” în Marea Chinei de Sud, acţiune pe care fostul şef al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Phil Davidson, a raportat-o unei comisii din Senat.

Rachetele DF-21D sunt esenţiale pentru strategia Chinei de a descuraja acţiunile militare în largul coastei sale de est, ameninţând că va distruge sursele majore de proiecţie a puterii americane în regiune.

Legăturile dintre China şi SUA s-au îmbunătăţit considerabil în ultimele luni. Cu toate acestea, odată cu tensiunile din Taiwan, îngrijorările Statelor Unite au crescut cu privire la arsenalul nuclear al Beijingului. În semn de cât de aprinsă a devenit retorica asupra Taiwanului, mass-media de stat chineză a trebuit să îmblânzească speculaţiile online cu privire la un posibil război.

Pentagonul şi-a exprimat îngrijorarea referitoare la extinderea galopantă a capacităţii nucleare pe care China o posedă. Mulţi membri ai armatei americane sunt, de asemenea, îngrijoraţi de investiţiile Chinei în tehnologia avansată a rachetelor.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915