ZF 24

China îşi ascute armele: Beijingul întrerupe cooperarea cu Statele Unite într-o serie de domenii din cauza vizitei lui Pelosi în Taiwan

China îşi ascute armele: Beijingul întrerupe...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.08.2022, 00:02 1520

China încetează cooperarea cu Statele Unite într-o serie de domenii, punând capăt inclusiv dialogurilor dintre comandanţii militari la nivel superior şi a oficialilor responsabili cu combaterea schimbărilor climatice, ca răzbunare pentru vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, raportează Reuters.

Ministerul de Externe al Chinei a mai declarat că suspendă, de asemenea, cooperarea cu Washingtonul privind prevenirea criminalităţii transfrontaliere, traficul de droguri şi repatrierea imigranţilor ilegali, în cadrul unui set de opt măsuri specifice.

Într-o declaraţie lansată la scurt timp după ce Pelosi a părăsit Japonia în etapa finală a turneului ei asiatic, China a anulat, de asemenea, o întâlnire bilaterală privind elaborarea unui mecanism de securitate militară maritimă.

Beijingul a anunţat separat că va pregăti sancţiuni personale pentru Pelosi şi familia ei ca răspuns la acţiunile „vicioase” şi „provocatoare” ale oficialului.

Scurta vizită a lui Pelosi de săptămâna aceasta în Taiwan, teritoriu pe care China doreşte să-l revendice, a înfuriat Beijingul şi a declanşat exerciţii militare chineze la o scară fără precedent în mările şi spaţiul aerian din jurul insulei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO