ZF 24

China limitează construcţia „clădirilor super înalte”. Oraşelor mai mici de trei milioane de locuitori li se va interzice ridicarea blocurilor mai înalte de 150 de metri

China limitează construcţia „clădirilor super...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.10.2021, 16:50 2854

China a interzis oraşelor mai mici din ţară să construiască „clădiri super înalte”, ca parte a unor eforturi mai ample de a restrânge „proiectele de vanitate”, relatează BBC News.

Ţara găzduieşte unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, inclusiv Shanghai Tower, care are 128 de etaje.

Rapoartele locale au pus sub semnul întrebării necesitatea ca oraşele cu densitate scăzută să construiască zgârie-nori, sugerând că acestea au fost construite din vanitate, nu datorită aspectului practic.

Există deja o interdicţie privind clădirile mai înalte de 500 de metri.

Anunţul s-a bucurat de reacţii pozitive pe site-ul chinezesc de socializare Weibo, mulţi afirmând că zgârie-norii „nu sunt necesari... sunt doar proiecţii ale vanităţii”.

La începutul acestui an, ţara a emis o interdicţie privind „arhitectura urâtă”.

„Suntem într-o etapă în care oamenii sunt foarte nerăbdători să producă ceva care poate rămâne cu adevărat în istorie”, a declarat Zhang Shangwu, şef adjunct al Colegiului de Arhitectură şi Planificare Urbană a Universităţii Tongji, pentru South China Morning Post.

„Fiecare clădire îşi propune să fie un reper, iar dezvoltatorii şi urbaniştii încearcă să atingă acest obiectiv mergând la extrem în noutate şi ciudăţenie”.

Într-o declaraţie comună emisă marţi, Ministerul Locuinţelor şi Dezvoltării Urban-Rurale şi Ministerul Managementului Situaţiilor de Urgenţă au căzut de acord că oraşelor mai mici de trei milioane de locuitori li se va interzice construirea zgârie-norilor mai înalţi de 150 de metri.

Oraşele cu populaţii mai mari vor avea voie să construiască până la înălţimea de 250 de metri.

Ministerul a clarificat că ar trebui căutate scutiri speciale dacă un oraş cu o populaţie urbană mai mică de trei milioane de locuitori ar dori să construiască un zgârie-nori mai mare de 150 de metri. Cu toate acestea, un astfel de oraş nu va putea construi sub nicio circumstanţă o clădire mai înaltă de 250 de metri.

În mod similar, oraşele cu o populaţie urbană de peste trei milioane de locuitori ar putea solicita, în anumite circumstanţe, să construiască un zgârie-nori mai înalt de 250 de metri, dar niciodată depăşind 500 de metri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO