ZF 24

Chinezii care au preluat Rompetrol şi un fond de investiţii din Cehia, care deţine casele de pariuri Fortuna şi vrea să cumpere farmaciile SensiBlu, s-au aliat pentru a cumpăra grupul de televiziune CME, proprietarul PRO TV

Chinezii care au preluat Rompetrol şi un fond de...

Autor: Ştefan Stan

22.11.2017, 16:10 2881

Grupul chinez China Energy Company, care a cumpărat în România business-ul Rompetrol de la kazahii de la KazMunayGas, s-a aliat cu cehii şi slovacii de la Penta Investment pentru a cumpăra Central European Media Enterprise, proprietarul Pro TV, de la acţionarul american Time Warner, potrivit unor surse citate de Reuters. 

Una dintre sursele citate de Reuters a spus că CEFC este consortiul principal din spatele achiziţiei, şi se aşteaptă să furnizeze sprijinul financiar principal pentru deal-ul evaluat la 500 de milioane de euro. Capitalizarea de piaţă a CME este de aproximativ 623 milioane de euro. 

CME are operaţiuni în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, Cehia şi România fiind cele mai profitabile pieţe.  

O potenţială vânzare a intrat în discuţie prima oară după gigantul american AT&T a acceptat să preia Time Warner anul trecut în octombrie, o tranzacţie care acum este în aer.  
 
Fondul Penta Investments negociază să cumpere cel mai mare business din pharma din România, A&D Pharma, cu farmaciile SensiBlu, tranzacţie între 300-400 mil. euro. Fondul deţine deja casele de pariuri Fortuna şi peste 31 de farmacii în România. 
 
Fondul ceh de investiţii Penta Investment, prin intermediul grupului farma Dr. Max, a preluat lanţul de 31 de farmacii deschise sub brandul Farmaciile Arta, precum şi o companie de distribuţie de medicamente, potrivit surselor ZF. Vânzătorul în această tranzacţie evaluată la 5-10 mil. euro este familia de antreprenori locali Becheanu, conform datelor ZF. 
 
Fondul de investiţii Penta Investments este activ pe zece pieţe din Europa şi are sub administrare active de 8,5 mld. euro. Pe piaţa locală acesta era prezent din 2015 pe piaţa pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, deţinând compania Fortuna Entertainment. Fondul mai are investiţii în domenii precum media, retail, servicii financiare, producţie, imobiliare şi sănătate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO