Business Hi-Tech

Chinezii de la Huawei cauta sa se impuna in Europa

Chinezii de la Huawei cauta sa se impuna in Europa

Huawei a castigat anul trecut mai multe contracte in fata rivalilor Alcatel-Lucent, Nokia Siemens si Ericsson.

14.08.2008, 20:14 277

Compania chineza Huawei Technologies, producator de echipamente de telecomunicatii, a anuntat ca isi va concentra eforturile pentru accelerarea vanzarilor in Europa, in incercarea de a exercita presiune asupra rivalilor din pietele vestice, scrie Financial Times.
Zhou Ming Cheng, directorul de marketing pentru Europa al Huawei, a precizat intr-un interviu acordat FT ca Huawei a inregistrat anul trecut venituri de 2 miliarde de dolari (1,34 miliarde de euro) de pe pietele europene, de aproape trei ori mai mult decat nivelul de 770 milioane de dolari (516,6 milioane de euro) atins in 2006.
Zhou a adaugat ca Huawei are ca tinta cresterea si mai puternica a vanzarilor in Europa anul acesta, sugerand faptul ca firma cauta sa castige din cota de piata a rivalilor sai care au o pozitie bine stabilita pe piata, precum Alcatel-Lucent, Ericsson si Nokia Siemens Networks.
Planurile firmei chineze de a-si intensifica operatiunile pe continent pun sub presiune producatorii telecom Alcatel-Lucent si Nokia Siemens Networks, care au raportat pierderi anul trecut, precum si firma suedeza Ericsson, care a inregistrat un declin al profitului net. "Cred ca in urmatorii ani vom inregistra ritmuri de crestere foarte mari", a declarat Zhou. "Piata europeana este una dintre cele mai mari din lume - o locatie strategica pentru noi - de aceea vom investi mai mult si cred ca vom avea o pozitie din ce in ce mai buna aici", a adaugat el.
Reprezentantul companiei considera ca fuziunea dintre francezii de la Alcatel si americanii de la Lucent de anul trecut, precum si joint-venture-ul dintre Nokia si Siemens au oferit companiei sale noi oportunitati de a-si creste vanzarile, deoarece operatorii telecom nu doreau sa fie dependenti de un numar restrans de furnizori.
Pe parcursul ultimilor doi ani, Huawei a reusit sa castige mai multe contracte cu mari operatori de telefonie din Europa, devansand rivalii sai.
Vincent Rech, analist la Societe Generale, a subliniat contractele castigate de chienzi cu Vodafone anul trecut, in Romania, Grecia si Spania, cu France Telecom in Belgia si Franta, si cu Telef?nica in Germania.
Compania isi extinde astfel prezenta dincolo de China si alte piete emergente, vizand contracte mari in Europa si chiar in Statele Unite.
Producatorii de echipamente de telecomunicatii din China si-au intarit semnificativ pozitia pe piata locala de comunicatii, semnand contracte cu mai multi operatori de pe piata locala.
Astfel, compania Huawei a livrat RCS&RDS peste un milion de telefoane mobile si este unul dintre furnizorii de echipamente pentru reteaua 3G a companiei. Huawei este, de asemenea, unul dintre furnizorii de echipamente pentru reteaua 3G a Orange Romania, alaturi de greii Alcatel-Lucent si Ericsson.
Vodafone Romania a achizitionat de la Huawei echipamente in cadrul proiectului de extindere a acoperirii serviciilor de date mobile si a migrarii catre o retea bazata in totalitate pe protocol IP.
Insa, in timp ce succesul chinezilor in Europa este in crestere, Huawei a inregistrat un progres limitat in Statele Unite. Zhou a declarat ca aceasta piata a generat vanzari de 100 de milioane de dolari (67,1 milioane de euro) anul trecut.
Potrivit raportului financiar al companiei, care nu este listata pe piata de capital, profitul net al Huawei a fost de 673,5 milioane de dolari (451,8 milioane de euro) in 2007, in timp ce veniturile au totalizat 12,6 miliarde de dolari (8,4 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO