ZF 24

Chinezii îşi cumpără cu 50 milioane de euro, prin traderul de cereale Nidera, ieşirea la Marea Neagră prin portul Constanţa

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi

06.08.2014, 00:08 22648

Traderul de cereale Nidera, deţinut de chinezii de la COFCO şi care face afaceri în România de 155 de milioane euro pe an, va prelua 51% din operatorul portuar United Shipping Agency, deţinut de antreprenorii români Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu.

Tranzacţia, evaluată la 50 mil. euro, asigură chinezilor ieşirea pe piaţa de export de la Marea Neagră printr-un terminal de 228.000 de tone, unul dintre cele mai mari din portul Constanţa, punct prin care se exportă anual 15 milioane de tone de cereale, adică marfă de 3 mld. euro.

Afacerea United Ship­ping Agency, deţinută în mod egal de Cătalin Tran­dafir şi Mihai Felescu, a avut încasări de 15 milioane de euro anul trecut. Mişcarea surprinde dimensiunea ambiţiilor şi intereselor chinezeşti la Marea Neagră, o regiune care în numai două decenii s-a transformat din importator net de cereale într-unul dintre cele mai fierbinţi puncte pentru exporturi.

Chinezii intră în comerţul local cu cereale: preiau 51% din grupul Nidera

România este pe prima pagină a agendei chinezilor pentru că recoltele bogate permit agriculturii locale să fie al zecelea cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial şi un jucător de luat în seamnă şi pe piaţa porumbului sau a seminţelor de floarea-soarelui. În jocul cerealelor de la Marea Neagră, portul Constanţa este un nod critic care s-a transformat într-un integrator regional de producţie agricolă.

Preluarea United Shipping Agency este cel mai recent pas făcut de Nidera într-o campanie începută anul trecut. Traderul a început vara trecută construcţia mai multor depozite de cereale în sudul ţării, acestea fiind primele in­ves­tiţii făcute de companie în Ro­mâ­nia după ce au operat 11 ani numai cu un birou în Bucureşti. Nidera, care cum­pără şi vinde la export grâu, porumb sau floarea-soarelui, a făcut anul trecut afaceri în România de 155 mi­l. euro cu numai 24 de angajaţi.

Cum arată economia din Constanţa, judeţul de la Marea Neagră care a devenit poarta spre noua sondă de „aur negru“ şi gaze a României

Mişcările pe care Nidera le face în România reprezintă doar o mică parte dintr-un plan global, iar banii direc­ţio­naţi în piaţa locală sunt doar o fracţiune din cufărul de câteva zeci de miliarde de dolari pe care chinezii l-au pus la bătaie pe piaţa internaţională de achiziţii a comerţului cu materii prime agricole.

Lichidităţile de miliarde de dolari le-au permis chinezilor să preia în pri­măvară într-un interval de numai două luni controlul traderilor gigantici Ni­dera şi Noble.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre investiţiile Nidera în România

- strategia Chinei pe piaţa internaţională a cerealelor 

- poziţia României pe piaţa internaţională a cerealelor 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO