ZF 24

Chiriasii din "ANL-urile" britanice sunt "mituiti" cu pana la 35.000 euro pentru a face loc familiilor executate silit

07.02.2009, 13:02 30

Autoritatile britanice ofera stimulente financiare de pana la 30.000 de lire sterline (34.000 euro) sau locuinte mai mici la malul marii pentru ca persoanele care stau cu chirie in locuintele sociale sa se mute si faca loc familiilor care din cauza crizei de pe piata creditelor nu au mai putut sa-si plateasca ratele si au fost executati silit, scrie The Times.

Milioane de lire sterline sunt cheltuite de autoritati pentru a incuraja chiriasii din locuintele de stat sa se mute in sectorul privat, fie ca proprietari sau in continuare chiriasi, noteaza publicatia britanica.

In unele zone din Anglia, pensionarii locuiesc in case cu 5 dormitoare de cateva decenii, dupa ce copii lor s-au mutat, si o relocare intr-o casa mai mica nu i-ar deranja, crede Peter Marsh, seful Autoritatii pentru Servicii de Inchiriere. In alte cazuri, chiriasii acestor locuinte sociale au devenit cu timpul mai bogati si ar putea sa-si gaseasca fara probleme o chirie in sectorul privat dar legea din domeniu nu impune ca ei sa se mute dupa ce au atins un anumit statut financiar.

Circa 460.000 de case sociale din Regatul Unit sunt intr-o oarecare masura sub-locuite, circa doua sau mai multe dormitoare fiind neocupate. Autoritatile ofera pana la 3.000 de lire sterline pentru fiecare dintre aceste incaperi la care chiriasii sunt de acord sa renunte.

Consiliul Creditorilor Ipotecari estimeaza ca 75.000 de persoane vor fi executate silit anul acesta de catre banci. Ei se vor adauga celor 4,5 milioane care s-au inscris pe liste pentru a primi locuinte sociale.

Criticii acestui sistem spun ca masura ar putea fi exploatata politic in favoarea formatiunii care acorda aceste bonsuri. Totodata, ei cred ca nu toti chiriasii locuintelor sociale inteleg ce implicatii are o eventuala relocare intr-un spatiu mai mic.

In ceea ce priveste opinia publica, peste 20 de comentarii de la articolul cotidianului britanic critica programul autoritatilor, acuzand culoarea socialista a masurilor si decaderea sistemului politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO