ZF 24

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Neptun Deep este cel mai logic proiect energetic al României. Gazul vine şi odată cu el vor veni şi consumatorii. Care au fost cei mai importanţi paşi pentru Neptun de la lansarea din 2008, în urmă cu 17 ani, şi până acum?

Anuar Energie 2025 - Revenirea la şantier

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Neptun Deep este cel...

Autor: Roxana Petrescu, Roxana Rosu

15.04.2025, 10:30 3558

♦ Drumul de la decizia de investiţie până la rezultat nu este mereu liniar, dar niciodată nu trebuie pierdut focusul ♦ Iar pentru România, în ciuda tuturor obstacolelor apărute, Neptun Deep, lansat în 2008 şi care abia acum a ajuns la primul foraj, este cel mai logic proiect energetic naţional ♦ Abia după ce există certitudinea extragerii acelui gaz, vin consumatorii, iar această certitudine a venit abia acum, la 17 ani de la lansarea proiectului.

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România şi primul de explorare şi producţie la mare adâncime pe care România îl întreprinde în istoria sa. „Gazul identificat este un gaz foarte curat, cu conţinut de gaz metan ridicat şi conţinut scăzut de dioxid de carbon (CO2), sulf şi alte hidrocarburi (etan, propan, butan etc.)“, se arată în raportul privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep, semnat de compania Blumenfield. În total, se estimează o rezervă recuperabilă de gaze de 100 mld. mc, prima producţie fiind programată pentru anul 2027. Investiţiile în acest proiect sunt estimate la 4 miliarde de euro, împărţite în mod egal între OMV Petrom şi Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, deţinut de statul român. La 17 ani de la lansarea proiectului, Neptun Deep a ajuns la etapa de foraj de exploatare.

„Paharul este pe jumătate plin”, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2025. Deja, proiectul este în proporţie de 30% finalizat, cu toate marile contracte semnate.

„Din experienţa mea la nivel global, acest tip de proiect se numeşte «deschiderea unui bazin». Toată infrastructura începe să prindă contur. Gazul începe să vină. Iar când consumatorii cred că gazul va fi disponibil, atunci încep să ia decizii despre utilizarea lui. Vedem deja acest efect, deoarece apar tot mai multe centrale electrice pe gaz. Dar întâi, oamenii trebuie să fie siguri că gazul vine. Când această siguranţă există, apar investiţiile. Aşadar, gazul este pe drum. Este posibi! Paharul poate fi pe jumătate plin, nu mereu pe jumătate gol.”

Următorul subiect pe agenda publică, dacă nu chiar mai important decât gazul în sine, este mereu preţul şi impactul pe care Neptun Deep îl poate genera asupra unei industrii pe care România visează să o vadă relansată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro