ZF 24

Cifra de afaceri din comerţ a crescut în primele patru luni ale anului cu 3,4% susţinută de vânzările de produse alimentare, băuturi, tutun şi de produse nealimentare, în timp ce vânzările de carburanţi s-au redus. În aprilie, comerţul s-a redus însă şi faţă de aprilie 2022 şi faţă de martie 2023

Cifra de afaceri din comerţ a crescut în primele patru...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2023, 09:20 91

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele patru luni ale anului atât ca serie brută, cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele INS.

În luna aprilie, afacerile din comerţ au scăzut, faţă de aprilie 2022, atât ca serie brută, cu 1,6%.Tendinţa descendentă a fost determintă de scăderile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie, afacerile din comerţ s-au redus cu 1,5%, ca urmare a scăderilor înregistrate  la comerţul cu  amănuntul al carburanţilor   pentru    autovehicule în magazine specializate  (-5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,1%.

Faţă de luna martie, în aprilie cifra de afaceri din comerţ a scăzut atât ca serie brută, cu 5,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,7%.

În perioada ianuarie-aprilie, creşterea a fost susţinută de majorarea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi a celor de produse nealimentare (+4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Pe serie ajustată, avansul din primele patru luni a fost determinat de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%) şi  de produse nealimentare (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,3%.

Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO