ZF 24

Cifrele din spatele imperiului: SpaceX, compania spaţială a lui Elon Musk, ar putea fi evaluată la aproximativ 140 de miliarde de dolari

Cifrele din spatele imperiului: SpaceX, compania...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.12.2022, 11:47 326

SpaceX, compania lui Elon Musk, se oferă să vândă acţiuni la un preţ care ar creşte evaluarea companiei cu acţionariat restrâns la aproximativ 140 de miliarde de dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Space Exploration Technologies Corp, aşa cum se numeşte oficial compania, oferă acţiunile la preţul de 77 de dolari bucata, au declarat sursele, care au cerut să nu fie identificate în mod oficial deoarece informaţiile nu sunt publice. Cifra de 140 de miliarde de dolari se compară cu o evaluare de 127 de miliarde de dolari realizată în iulie, potrivit furnizorului de date PitchBook.

În ultimele săptămâni, SpaceX a purtat discuţii pentru o serie de preţuri, dar în cele din urmă a ajuns la o evaluare de 140 de miliarde de dolari pentru o ofertă publică de cumpărare, au precizat persoanele respective. Nu s-a putut afla imediat dacă compania va încerca să obţină capital într-o rundă de finanţare primară la această evaluare.

SpaceX, cu sediul în Hawthorne, California, domină piaţa lansărilor spaţiale comerciale. Compania trimite pe orbită încărcături utile pentru clienţi din sectorul privat, pentru Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu şi pentru alte agenţii guvernamentale. De asemenea, aceasta transportă astronauţi către şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională pentru NASA şi a desfăşurat prima misiune privată de turism spaţial pentru civili care a orbitat în jurul Pământului timp de câteva zile.

Compania cu acţionariat restrâns, condusă de Musk, cel mai bogat om din lume, construieşte, de asemenea, o constelaţie de mii de sateliţi Starlink pentru a transmite acoperire de internet în bandă largă pe Pământ. Musk a declarat anterior că Starlink ar putea fi scindată în cadrul unei listări publice odată ce fluxul de numerar va fi mai previzibil. În iunie 2021, Musk a declarat că firma va trebui să investească între 20 şi 30 de miliarde de dolari pentru a menţine poziţia competitivă a Starlink.

Musk are o avere netă de aproape 168 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Participaţia sa în SpaceX a fost evaluată la aproximativ 47 de miliarde de dolari, potrivit indicelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO