ZF 24

Cincisprezece judeţe, sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii

Cincisprezece judeţe, sub avertizare de cod portocaliu...

Autor: Andrei Dumitrescu

14.05.2014, 16:45 311

Ministrul Gabriel Oprea a anunţat miercuri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, organizată la sediul Ministerul Afacerilor Interne, că, în acest moment, se află sub avertizare hidrologică de cod portocaliu judeţele Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

În acelaşi timp sub avertizare de cod galben de inundaţii sunt judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Neamţ, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că sub avertizare hidrologică de cod portocaliu sunt râurile Drincea din judeţul Mehedinţi, Desnăţui din judeţul Dolj, Jiu şi afluenţii săi în judeţele Hunedoara şi Gorj, dar şi pe râuri şi versanţi din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Argeş şi Vrancea.

"Până mâine (joi, n.r.) la ora 22.00 vor intra sub acelaşi tip de avertizare, de cod portocaliu, şi afluenţi al Oltului mijlociu şi inferior, bazinul superior al Argeşului, afluenţii din zona superioară a râului Vedea şi afluenţii acestuia din Teleorman, Neajlov, Ialomiţa şi afluenţii Buzăului", a mai spus Oprea.

Ministrul a mai spus că, până în prezent, nu există locuinţe sau gospodării inundate şi nici nu sunt închise drumuri naţionale sau judeţene însă a specificat faptul că circulaţia în zonele în care plouă torenţial se desfăşoară îngreunat.

Gabriel Oprea a cerut autorităţilor să nu ia decizia de evacuare decât dacă riscul faţă de vieţile oamenilor este evident şi a cerut acordarea unei atenţii deosebite faţă de localităţile care au fost afectate de inundaţii şi în săptămânile trecute, în condiţiile în care "acolo plouă de ore bune".

În acest moment au fost mobilizaţi 12.557 de angajaţi ai MAI, dintre care 3.200 de poliţişti, 3.900 de pompieri, peste 5.300 de jandarmi şi 400 de poliţişti de frontieră, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie. Aceştia pot interveni cu peste 2.500 de autospeciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO