ZF 24

Cine este Alexandru Oprea, managerul care a condus în ultimii 18 ani RCS&RDS, plecat în mod surprinzător din companie

Cine este Alexandru Oprea, managerul care a condus în...

Autor: Adrian Seceleanu

10.04.2015, 16:06 3342

Alexandru Oprea, 56 de ani, managerul care a condus operaţiunile de zi cu zi ale RCS&RDS - din perioada în care era o firmă mică de cablu până la momentul actual în care a devenit un gigant care domină autoritar piaţa locală de servicii TV şi internet şi are operaţiuni şi în alte ţări europene, a fost şi una dintre puţinele voci publice ale operatorului.

Alexandru Oprea provine din echipa Analog SA, o companie de cablu care funcţiona în anii '90 la Timişoara, fondată de Nicolae Scheleanu, actual unul dintre acţionarii minoritari la RCS&RDS. Ulterior, în 1997, Analog SA din Timişoara, a început să se extindă în Bucureşti şi s-a aliat cu altă firmă de cablu, din Braşov, TVS Holding, care era controlată de Zoltan Teszari, acţionarul majoritar de astăzi de la RCS&RDS, Ioan Bendei (şi astăzi unul dintre cei mai importanţi executivi din RCS&RDS) şi alţii. Cele două firme s-au unit şi a început extinderea, ajungând la ceea ce reprezintă astăzi RCS&RDS.

 

Alexandru Oprea, director general al companiei de cablu RCS&RDS în ultimii 18 ani, va pleca din cadrul companiei, potrivit unui anunţ transmis de operator.

Înainte de a începe să lucreze alături de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea - fondator şi acţionar majoritar al RCS&RDS, a cărui mână dreaptă a devenit, Alexandru Oprea a avut propria sa companie în perioada 1992-1996 după care, timp de un an, a fost directorul unei case de brokeraj.

El a absolvit Facultatea de electronică a Politehnicii din Timişoara în 1984.

De-a lungul anilor, Alexandru Oprea a fost unul dintre puţinii membri ai echipei de management a RCS&RDS care a reprezentat operatorul la diferite evenimente publice sau care a acordat interviuri în media.

Oprea a fost, spre exemplu, cel care a condus echipa RCS&RDS la licitaţiile pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 de fotbal sau cel care, la începutul anilor 2000, încă mai participa la conferinţele Asociaţiei industriei de cablu, organizaţie a cărei prezenţă în spaţiul public s-a redus însă considerabil în ultimii ani.

În ultimii ani însă şi Alexandru Oprea şi-a redus participarea la evenimente publice, iar la licitaţia pentru spectrul radio din anul 2012 delegaţia operatorului a fost condusă de Ioan Bendei, un alt apropiat al lui Teszari, care a şi fost fotografiat pentru prima oară cu această ocazie.

La cele mai recente evenimente publice - conferinţe ale companiei sau organizate de alte entităţi - RCS&RDS a fost reprezentată de Valentin Popoviciu - directorul de dezvoltare al operatorului, sau de alţi membri ai echipei de management.

În ultimii ani Alexandru Oprea a oferit un singur interviu pentru ZF - în martie 2010 - după un moment important în evoluţia companiei, anularea unei emisiuni de obligaţiuni de 500 de milioane de dolari pe fondul unui context financiar internaţional nefavorabil.

Nu există pieţe în care clienţii vor preţuri mici şi pieţe în care clienţilor nu le pasă de tarife, ci peste tot utilizatorii vor preţuri cât mai reduse iar compania noastră a investit masiv în infrastructură astfel că este bine poziţionată în lupta cu giganţii internaţionali, spunea fostul şef al RCS&RDS în cadrul interviului pentru ZF - unul dintre puţinele acordate de Alexandru Oprea în ultimii ani unei publicaţii.

Şeful RCS&RDS a mai răspuns întrebărilor media în anul 2011, atunci când interesul operatorului de cablu a fost să comunice un mesaj dur direcţionat către şefii Ligii Profesioniste de fotbal - în contextul licitaţiei pentru meciurile din Liga 1.

Seful RCS&RDS: Am investit 1 miliard de dolari in trei ani

Compania de cablu RCS&RDS are afaceri de aproximativ 600 de milioane de euro pe an la nivel de grup, cele mai mari operaţiuni fiind cele din România şi Ungaria.

Pe piaţa locală RCS&RDS este liderul pieţei de servicii de televiziune prin cablu şi internet fix, şi al doilea jucător de pe piaţa de servicii de televiziune prin satelit şi telefonia fixă. Compania este şi cel mai mic jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, al patrulea, după Orange, Vodafone şi Telekom. Pe segmentul fix, cei mai mari competitori sunt Telekom şi UPC.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO