ZF 24

Cine este Horia Manda, managerul care a adus Nextebank în curtea fondului de investiţii Emerging Europe Accession Fund

Cine este Horia Manda, managerul care a adus Nextebank...

Autor: Ioana David

03.01.2014, 15:21 7029

Numele lui Horia Manda este asociat cu unele dintre cele mai mari tranzacţii realizate de un fond de investiţii pe piaţa locală, printre dealurile semnate de el numărându-se vânzarea din 2003 a Băncii Româneşti, a companiilor de servicii financiare Ralfi/Esti­ma Fi­nance, Motoractive şi Do­me­­nia Credit din 2006, a Do­mo din 2007 sau a Poli­co­lor din 2008.

Odată cu achiziţia Nextebank, Manda îşi îndeplineşte visul de a avea din nou o bancă în portofoliul fondurilor pe care le administrează, după Banca Românească şi Banca Agricolă. Încă din 2009, Manca ceruse o licenţă bancară pentru Patria Credit, societate de microfinaţare, însă proiectul nu a fost aprobat de BNR. În vara anului 2013, Manda spunea că nu a renunţat la ideea de a avea o bancă şi că este în discuţii pentru o astfel de preluare. La acel moment nu a oferit mai multe detalii..

Horia Manda, 53 de ani, este considerat unul dintre veteranii pieţei locale de private equity după o experienţă de mai bine de 15 ani în acest domeniu. Din poziţia de managing di­rec­tor al Axxess Ca­pital, com­pa­nie ce ad­mi­nis­trează fon­durile Ro­manian-Ame­ri­can En­terprise Fund (RAEF), Balkan Ac­cession Fund (BAF) şi Emerging Eu­rope Accession Fund, el coordonează întregul process investiţional, de la iniţiere până la semnarea tranzacţiilor, finanţarea şi administrarea investiţiilor de capital.

Atenţia sa s-a concentrat pe sectorul financiar – bancar şi în anumite industrii din România, Bulgaria, Moldova şi zona Balcanilor. Din portofoliul fondurilor administrate fac parte afaceri din zona transportului şi logisticii (Edy Inter­na­tio­n­al Spedition, companie în care a in­vestit ini­ţial în 2005 şi care acum este în insol­ven­ţă), din domeniul închirierii de echipa­mente (In­dustrial Access), din industria echipa­men­telor frigo­rifice (Frigo­tehnica), din dome­niul jucăriilor (Noriel). În regiune, fondurile administrate de Manda au afaceri în Bulgaria, Moldova sau Albania.

Cariera sa în industria de private equity începe în 1996, din poziţia de investment officer în cadrul RAEF – Romanian American Enterprise Fund, o companie americană non-profit înfiinţată în anul 1995 de către Congresul SUA pentru dezvoltarea iniţiativei private în România.

În 1997 este numit vicepreşedinte şi senior investment officer iar din 2002 a fost prim vicepreşedinte şi director de investiţii.  Intrarea României în Uniunea Europană a fost văzută de Manda ca o oportunitate de dezvoltare a afacerilor fondurilor pe care le administrează, astfel că a lansat un nou fond, Balkan Accession Fund, cu o capitalizare de 110 milioane de euro. Anul 2010 a adus un nou fond, Emerging Europe Accession Fund (care acum a devenit noul proprietar al Nextebank).

Manda este licenţiat în fizică la Universitatea din Bucureşti, în matematică la Universitatea Paris VII şi are un MBA în finanţe obţinut în urma programului MBA Canadian administrat de Universitatea din Quebec, Montreal şi Scoala de Management din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO