ZF 24

Cine este Ilan Shor, omul în capul căruia ”se sparg” toate oalele cu care a fost furat 1 miliard de dolari de la trei bănci moldoveneşti

Cine este Ilan Shor, omul în capul căruia ”se...

Autor: Luiza Chiroiu

05.05.2015, 13:25 8822

Ilan Shor, omul de afaceri despre care raportul detectivilor britanici de la Kroll sugerează că a fost creierul ”Furtului secolului”, prin care 1 miliard de dolari a dispărut din trei dintre băncile din Republica Moldova, este, la numai 28 de ani, unul dintre cei mai bogaţi businessmeni de peste Prut, potrivit presei locale.

Raportul Kroll a fost comandat de banca centrală a Republicii Moldova pentru a face lumină în cazul devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi a Unibank.

Shor deţine mai multe companii reunite sub numele Shor Group, raportul Kroll, făcut public de preşedintele Parlamentului de la Chişinău,  referindu-se în mod direct la firmele Danmira, Davema Com, Caritas Group, Contrade şi Voximar.

De asemenea, Shor este director al companiei Dufremol, cel mai mare operator de comerţ în regim Duty Free din Moldova, afacere întemeiată de tatăl său, Miron Shor, în 1994.

În aprilie 2014, omul de afaceri a devenit preşedintele Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, iar apoi membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Chişinău.

Câteva luni mai târziu, în septembrie, Shor a preluat două posturi de televiziune locale, Euro TV şi Alt TV.

Milionarul din Republica Moldova deţine, totodată,  şi clubul de fotbal Milsami Orhei.

„Faptul că domnul Shor este sau nu în ţară e o întrebare de ordin personal. Dumnealui este o persoană privată”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a lui Shor, Natalia Cheptine, pentru o publicaţie locală, Agora.md.

Întrebată în legătură cu raportul Kroll, publicat integral de Candu, Cheptine a precizat că ”ridică un mare semn de întrebare”.

”Pentru ce statul a cheltuit peste 100 de mii de euro pentru un articol mai mare cu pasaje preluate din presă?”, a spus Cheptine.

Businessman-ul s-a născut în Israel, iar familia lui a decis să se mute în Chişinău când acesta avea doi ani. Shor este căsătorit din 2010 cu o cântăreaţă din Rusia, Jasmin, şi împreună au o fiică.

Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii la începutul lunii februarie în cazul dispariţiei fondurilor de la trei bănci moldoveneşti, inclusiv la domiciliul lui Shor.

Omul de afaceri a fost audiat în mai multe drânduri în ultimele trei luni în acest caz, şeful Direcţiei Urmări Penale al Centrul Naţional Anticorupţie precizând că Shor este suspect în dosarul Băncii pentru Economii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO