ZF 24

Cine este profesorul Klaus Schwab, cel care prin Forumul Economic Mondial de la Davos conduce lumea

Cine este profesorul Klaus Schwab, cel care prin Forumul...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.01.2023, 12:11 2060

Profesorul Klaus Schwab s-a născut în Ravensburg, Germania, în 1938. Este fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial, locul unde liderii lumii se întâlnesc pentru a discuta problemele fiecărui an.

Potrivit datelor oferite de pagina oficială a Naţiunilor Unite, Schwab a fondat Forumul în 1971, în acelaşi an în care a publicat „Moderne Unternehmensführung im Maschinenbau” (Managementul modern al întreprinderii în ingineria mecanică). În acea carte, a susţinut că managementul unei întreprinderi moderne trebuie să servească nu numai acţionarilor, ci şi tuturor părţilor interesate (die Interessenten), pentru a obţine creştere şi prosperitate pe termen lung. Schwab a susţinut conceptul de "multistakeholder" încă de la înfiinţarea Forumului, care a devenit cea mai importantă platformă mondială de cooperare publică şi privată. Sub conducerea sa, Forumul a fost un motor al eforturilor de reconciliere în diferite părţi ale lumii, acţionând ca un catalizator al numeroaselor colaborări şi iniţiative internaţionale.

În 1998, împreună cu soţia sa, Hilde, a creat Fundaţia Schwab pentru antreprenoriat social, care urmăreşte să identifice, să recunoască şi să difuzeze iniţiativele în domeniul antreprenoriatului social care au îmbunătăţit semnificativ viaţa oamenilor şi care au potenţialul de a fi reproduse la scară globală. Fundaţia sprijină o reţea de peste 350 de antreprenori sociali din întreaga lume.

În 2004, cu ajutorul contribuţiei financiare primite în cadrul Premiului Dan David, a înfiinţat o nouă fundaţie: Forumul tinerilor lideri globali (pentru liderii sub 40 de ani). Şapte ani mai târziu, în 2011, a creat Global Shapers Community (pentru potenţialii lideri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani). Scopul celor două fundaţii este de a integra tinerii, ca o voce puternică pentru viitor, în procesele decizionale globale şi de a încuraja implicarea lor în proiecte concrete care abordează probleme sociale.

Schwab a încurajat înfiinţarea de comunităţi care să ofere expertiză şi cunoştinţe globale pentru rezolvarea problemelor. Printre acestea se numără Reţeaua Consiliilor Globale ale Viitorului, cea mai importantă reţea de cunoştinţe interdisciplinare din lume dedicată promovării unei gândiri inovatoare privind viitorul.

Forumul are peste 700 de angajaţi, cu sediul central în Geneva, Elveţia, şi birouri suplimentare în New York, San Francisco, Beijing şi Tokyo.

Inginer şi economist de formaţie, profesorul Klaus Schwab deţine doctorate în economie (summa cum laude) de la Universitatea din Fribourg, în inginerie de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie şi un master în administraţie publică de la Kennedy School of Government din cadrul Universităţii Harvard. În 1972 a devenit unul dintre cei mai tineri profesori din cadrul Universităţii din Geneva. A primit numeroase distincţii internaţionale şi naţionale.

Cele mai recente cărţi ale sale sunt The Fourth Industrial Revolution (2016), un bestseller mondial tradus în 30 de limbi, şi Shaping the Fourth Industrial Revolution (2018).

De-a lungul carierei sale de mare anvergură, Schwab a primit numeroase distincţii. Deţine 17 doctorate onorifice şi medalii naţionale de onoare, printre care Marele cordon al Ordinului Soarelui Răsare din Japonia, Marea Cruce cu stea a Ordinului Naţional al Germaniei şi Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. De asemenea, a fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a.

În afara activităţii sale, are o gamă largă de interese academice, culturale şi de servicii publice. Este un înotător pasionat, un excursionist montan şi un participant entuziast la Maratonul de schi Engadin. Klaus şi Hilde s-au căsătorit în 1971. Au doi copii şi doi nepoţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO