ZF 24

Cine este Victor Ponta, noul sef al PSD

21.02.2010, 11:38 161

Victor Ponta, social-democratul care a intrat in partid pevremea lui Adrian Nastase pentru a-si capata, in scurt timp,porecla "micul Titulescu", a fost, pe rand, procuror, secretar destat si ministru, iar mai nou este presedinte al PSD.

Victor-Viorel Ponta s-a nascut la 20 septembrie 1972, inBucuresti, are doi copii si se afla la a doua casatorie. Ponta estesotul eurodeputatului PSD Daciana Sarbu, fiica social-democratuluiIlie Sarbu, vicepresedinte al PSD si ministru al Agriculturii inGuvernele Nastase si Boc.

In 1995 devine absolvent al Facultatii de Drept a Universitatiidin Bucuresti. Opt ani mai tarziu devine doctor in Drept PenalInternational.

Din 1998 pana in 2002, Ponta a fost procuror in cadrulParchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, iar dinoctombrie 2002 este lector universitar la catedra de Drept Penal aUniversitatii Romano-Americane.

Victor Ponta a fost procuror, in perioada 2001-2004. Activitateaca procuror il face remarcat de Adrian Nastase, care il aduce inGuvern, ca secretar de stat, sef al Corpului de Control alGuvernului.

In noiembrie 2002, este ales presedinte al Tineretului SocialDemocrat, ocazie cu care Adrian Nastase remarca faptul ca poaspatullider seamana din profil cu Nicolae Titulescu si devine astfel"micul Titulescu".

Ponta a detinut, intre 2004 si 2008, functia de deputat PSD deGorj si secretar al Biroului Permanent din Camera Deputatilor si afost ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cufinantare internationala si urmarirea aplicarii AcquisuluiComunitar.

El a fost, din septembrie 2006, vicepresedinte al BirouluiPermanent din Camera Deputatilor. Se remarca in conflictele directecu ministrul Justitiei, Monica Macovei, legate de modul de numire amagistratilor.

Ponta a obtinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30noiembrie 2008.

In timpul guvernului PDL-PSD a fost ministru-delegat pentrurelatia cu Parlamentul.

El a fost purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a luiMircea Geoana, in toamna anului 2009.

Sursa: www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO