ZF 24

Cine este Victor Ponta: tanar, sportiv, contracte controversate - GALERIE FOTO

Portret de lider
21.02.2010, 13:31 2047

Victor Ponta, noul presedinte al PSD si fost procuror, a fostpromovat in politica de Adrian Nastase in timpul mandatuluiacestuia de premier. El a ajuns in 2001 sef al corpului de controlal primului-ministru si ramine antologica comparatia pe careNastase a facut-o in 2002 la o reuniune PSD intre Ponta sidiplomatul interbelic Nicolae Titulescu, fostul presedinte al PSDafirmind atunci ca cei doi seamana din profil. Istoria va hotaradaca asemanarea dintre cei doi va merge mai departe.

Ponta este un apropiat al senatorului PSD Dan Sova, care a avut,potrivit presei de investigatii, contracte de consultanta de peste500 000 de euro cu complexul energetic Rovinari. Sova ar fi obtinutcontractul in timp ce Ponta era membru in Consiliul deAdministratie al Rovinari, din Gorj. Ponta este acum deputat deGorj si se afla intr-un permanent conflict cu liderul PD-L de Gorj,Ionel Mantog, si el un politician cu interese in energie.Interesant este ca mama lui Dan Sova, Ana Diculescu Sova, unuldintre cei mai de succes avocati din Romania, a obtinut suspenareala Curtea Suprema de Justitie, a dosarului de coruptie "Zambaccian"in care cercetat fostul premier Adrian Nastase.

Multi observatori si adversari politici, intre care sieurodeputatul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei,interpreteaza ca ascensiunea politica a lui Dan Sova, care este,potrivit presei centrale, beneficiarul si unor alte contractecontroversate cu Primaria Capitalei, se datoreaza interventiei luiVictor Ponta, cei doi fiind asociati in firma de avocatura Sova siAociatii. In 2006, Ponta, care era la acea vreme deputat, l-areprezentat in instanta pe omul de afaceri Ovidiu Tender, c are afost arestat pentru inselaciune in privatizarea Rafo Carom.

Ponta este pilot de raliuri si a participat la raliul Romanieiin echipa cu Titi Aur. A primit sponsorizari de la Casa deavocatura Sova si de la firma deputatului PSD Robert Negoita incompetitiile sportive la care a participat. Este casatorit cueuropalamentarul socialist Daciana Sirbu, cu care are o fetita. Maiare un baiat dintr-o casatorie anterioara.

Ponta a absolvit in 1995 facultatea de Drept din Bucuresti, iarin 1998 a devenit procuror. In 2001 intra in politica, fiindpromovat de Adrian Nastase la sefia corpului de control, unde,printre subordonati era si Daciana Sirbu, viitoarea sa sotie.Ulterior cei doi fac echipa si la sefia organizatiei de tineret.cei doi s-au casatorit civil in China, in 2007, ca un an maitarziu, dupa ce s-a nascut fetita lor Irina, sa faca la Bucuresticununia religioasa care ar fi costat 150 000 de euro. Nasul decununie al celor doi politicieni este seful Serviciului Roman deInformatii, George Maior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO