ZF 24

Cine vrea să-şi ia un apartament. Ce dobânzi practică băncile mari la creditele ipotecare în lei - între 4,81% la CEC Bank şi 8,1% la Unicredit

Cine vrea să-şi ia un apartament. Ce dobânzi practică...

Autor: Alex Ciutacu

17.11.2019, 18:40 9257

Dobânzile practicate de cele mai mari bănci din România la creditele ipotecare standard în lei în luna noiembrie variază între 4,81% şi 8,1%, menţinându-se pe acelaşi palier ca în luna octombrie.

Dobânzile la creditele ipote­care în lei percepute de cele mai mari 10 bănci din piaţa locală în luna noiembrie pornesc de la 4,81% şi ajung la 8,1%, însă acestea nu reprezintă dobânzile efective (DAE), care mai includ un cumul de costuri şi comisioane suplimentare, potrivit unei analize realizate de ZF în baza datelor publicate de platforma Finzoom.

Analiza ia în considerare un credit ipotecar stan­dard de circa 220.000 lei, cu dobândă va­riabilă, fără a se lua în calcul potenţialele re­duceri de dobândă care survin din con­for­marea la anumite condiţii ale credito­rului, precum încasarea veniturilor lunare la banca respectivă.

CEC Bank, singura bancă a statului român din top 10 după active, percepe şi în luna noiembrie cea mai mică dobândă dintre cele mai mari bănci, de 4,81%, formată din IRCC plus o marjă fixă de 2,15%.

Ungurii de la OTP Bank oferă pe piaţa lo­cală credite ipotecare la o dobândă de 5,48%, unde marja fixă a băncii este de 2,82%.

În cazul Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa locală, produsul standard Casa Ta are un etalon diferit la cerinţele ce ţin de avansul minim în cazul creditării din Capitală versus alte localităţi, produsul fiind semnalat diferit.

Astfel, Raif­fei­sen percepe o dobândă de 5,66%, unde se adaugă o marjă de 3% la IRCC de 2,66%, însă în cazul alegerii produsului pentru alte localităţi cerinţa de avans minim se majorează de la 15% din valoarea imobilului la 35%.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, practică o dobândă de 5,91% la creditele ipotecare standard cu dobândă vairabilă, aceasta fiind formată dintr-o marjă fixă a băncii de 3,25% Ă indicele de referinţă IRCC, care este 2,66% pentru al patrulea trimestru din 2019.

Cea mai mare dobândă percepută la ipotecarele în lei de băncile mari din top 10 este la subsidiara locală a italienilor de la UniCredit, de 8,1%, dobândă formată din IRCC şi o marjă fixă de 5,44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO