ZF 24

Cinteza, BNR: Singura problema a Bancii Carpatica este concurenta foarte puternica a bancilor straine

07.10.2009, 20:01 61

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrulbancii centrale, apreciaza ca declaratia lui Virgil Stoenescu,membru in Consiliul de Administratie al BNR, privind faptul caBanca Carpatica are probleme, s-a referit strict la competitiadintre capitalurile romanesti cu cele straine.

"Problema acumularii capitalurilor este o chestiune fundamentalapentru un mediu concurential. Cand ai pe piata banci de calibrulErste, si o pondere de 87% a capitalurilor straine, competitia estecu adevarat o provocare. Carpatica a facut patru majorari decapital, in timp ce cota de piata nu a trecut de 1%. La acest lucrus-a referit domnul Stoenescu, la niciun fel de alte probleme", adeclarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere dincadrul bancii centrale.

Oficialul BNR a explicat ca banca are o solvabilitate foartebuna, de 12%, si ca nu are, sub nicio forma, probleme delichiditate.

Intrebat daca schimbarile de management din cadrul bancii pot ficonsiderate "o problema", Cinteza a precizat ca atunci cand se facacumulari de capital, trebuie operate si schimbari in cadrulconducerii.

"Cei trei piloni ai unei banci sunt capitalul, imaginea simanagementul. Atunci cand unul din piloni se schimba, trebuie saumbli si la celelalte. Domnul Surdu este un bancher cu experienta,a lucrat cu capital belgian, a spus Cinteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO