ZF 24

CITR filiala Bucureşti a fost desemnată de către Tribunalul Bucureşti lichidator judiciar al companiei de asigurări Euroins.Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 24 iulie 2023

CITR filiala Bucureşti a fost desemnată de către...

Autor: Roxana Rosu

09.06.2023, 11:45 266

CITR filiala Bucureşti a fost desemnată de către Tribunalul Bucureşti lichidator judiciar al companiei de asigurări Euroins.

„În acest proiect complex vom contribui cu tot know how-ul echipei acumulat în ultimii ani în gestionarea unor falimente din piaţa asigurărilor cu impact major în economia noastră. Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate şi claritate tuturor celor implicaţi. Vom fi atenţi în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii. În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piaţa de asigurări din ultimii doi ani, suntem conştienţi de impactul sistemic pe care această situaţie o are şi vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul. Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi celelalte autorităţi implicate. Aşa cum v-am obişnuit, vom asigura transparenţa întregului proces.” spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

În cazul acestui faliment, rolul lichidatorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a gestiona lichidarea companiei şi de se asigura că creditorii recuperează cât mai mult din creanţe.

Primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor şi vânzarea acestora şi nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori.

Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 24 iulie 2023, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 28 august.

Deţinătorii de poliţe emise de către Euroins au maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare şi/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor,  sau 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior . 

Deţinătorii de poliţe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurare şi recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, poliţele vor înceta de drept  în 90 de zile, termen care se împlineşte la 08.09.2023

Termenul de 90 de zile nu se aplică  contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speţă 07.11.2023; în aceleaşi condiţii, încetează de drept şi contractele de reasigurare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24